Prodej domů v USA stoupl. Výsledek je ale stále špatný

Americký realitní sektor příjemně překvapil. Podle nově zveřejněných čísel totiž prodeje nových domů v červnu vzrostly meziměsíčně o dvacet čtyři procent. To je první pozitivní zpráva od doby, co se vyčerpala státní podpora realitního sektoru. I tak ale ekonomové upozorňují na to, že realitní trh je stále v hluboké krizi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Prodeje nových domů se z květnového minima vzepjaly k růstu o čtyřiadvacet procent. Tři sta třicet tisíc prodaných domů je ale stále poměrně slabý výsledek. „Stav zůstává velmi slabý a velmi špatný. Tři sta třicet tisíc prodaných domů je druhý nejhorší výsledek od roku 1962,“ řekl analytik ČSOB Jan Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik ČSOB Jan Čermák ve Světě o osmé.

Realitní sektor se propadl tak hluboko, že zatímco ještě před pár lety ho mnozí experti považovali za lakmusový papírek naznačující, jak na tom celá americká ekonomika je, dnes už žádný velký význam nemá. „V současnosti se realitní sektor natolik zmenšil, že už je jeho váha mizivá. Změny, které vidíme u těchto čísel, neznamenají pro americkou ekonomiku mnoho,“ podotkl Čermák.

Americká ekonomika se podle něj ale nakonec vzchopí. Růst však zřejmě nebude tak rychlý, jako byl v devadesátých letech minulého století. „Hlavním tahounem bude pochopitelně Asie. Bude to Čína i Indie. Nakonec se ale americká ekonomika rozjede, byť hlavní motory růstu budou v Asii,“ poznamenal analytik.

Evropská unie se ve srovnání se Spojenými státy z části z krize již vymanila, z části však upadla do vysokých dluhů. Vývoj v různých zemích eurozóny se totiž značně liší. Zatímco země jižní Evropy v čele s Řeckem s krizí ještě stále usilovně bojují, Německo už se začíná vzmáhat a krizí prošlo relativně dobře.

Roman Chlupatý, Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme