Rekordně nízké ceny ropy zlevní energii, ale možná mohou způsobit i škody ekonomice

Levná ropa dál překonává rekordy - Severomořská Brent poprvé za pět let klesla pod úroveň 60 dolarů za barel. A to se odráží také v nižších cenách benzinu a nafty. Masivní zlevňování ropy bude nejspíš řešit na dnešním jednání také bankovní rada České národní banky. Ekonomové se neshodnou na tom, jestli zlevnění nemůže mít také negativní vliv na ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná rafinerie

Ropná rafinerie | Foto: Fotobanka RGBStock

Pokles ceny pohonných hmot je podle deníku E15 velmi dobrá zpráva hlavně pro průmysl. Nejvíc se to pak projevuje například v dopravě, stavebnictví nebo zemědělství. To podle analytiků znamená, že výrobci budou snižovat ceny i v dalších měsících.

Klesající cenou ropy se na dnešním jednání bude zabývat i Česká národní banka. Na příští rok plánovala, že devizovými intervencemi zvýší hladinu spotřebitelských cen na tři procenta. To se ovšem kvůli situaci s ropou může změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zuzana Petráňová komentuje jaké dopady má pokles cen ropy českou a evropskou ekonomiku

Levná ropa totiž způsobuje pokles výrobních cen, a cenová hladina se naopak kvůli tomu snižuje. Podle hlavního ekonoma České spořitelny Davida Navrátila roste riziko, že banka dokonce posune současnou úroveň kurzu, která je aktuálně 27 korun za euro, a to znamená, že ji oslabí.

V tom, jestli má pokles ceny ropy pozitivní nebo negativní vliv na ekonomiku, se ekonomové neshodují.

Třeba člen bankovní rady Evropské centrální banky Jens Weidmann si myslí, že levná ropa je takovým malým stimulačním balíčkem, který může pomoct evropské ekonomice. Ekonomové společnosti Citigroup v říjnu spočítali, že díky poklesu cen ropy o 20 dolarů za barel lidé a firmy na celém světě ušetří přes bilion dolarů.

Ozývají se ale i opačné názory. Hlavní ekonom Evropské centrální banky Peter Praet tvrdí, že levná ropa stlačí cenovou hladinu k nule. Lidé kvůli tomu budou víc šetřit a méně utrácet. A to by ekonomice způsobilo větší škody i přesto, že jsou levnější energie.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme