Ropa je stále pod 80 dolary za barel. Zdražení analytici zatím neočekávají

Ceny ropy se dál drží pod 80 dolary za barel. To je nejnižší hranice za téměř čtyři roky. Hodnota komodity by se na burze podle odborníků neměla výrazně zvyšovat ani v příštích několika týdnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barely (ilustrační foto)

Barely (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Ropy je na trhu moc a zatím to nevypadá, že by se poptávka po ní měla zvýšit.

K tomu zásadním způsobem přispívají nepříznivé makroekonomické zprávy ze zemí, které patří mezi největší spotřebitele ropy, tedy z USA a Číny.

Včera například přispěly k poklesu ceny komodity také údaje o růstu zásob v důležitém ropném překladišti ve Spojených státech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co drží ceny ropy na nízkých úrovních, přiblížil redaktor Jan Beneš

Hodnota americké lehké ropy sice oproti včerejšku mírně vzrostla, stále je ale pod 80 dolary za barel – konkrétně se obchoduje za necelých 75 dolarů za barel.

Cena severomořské ropy Brent také mírně poskočila nahoru, obchoduje se za 79 dolarů za barel.

Někteří analytici se domnívají, že v příštích týdnech až měsících může ropa jen zlevnit. Odhaduje to například Mezinárodní agentura pro energii.

Podle ní vstoupil trh s ropou do nové éry, a to kvůli pomalejšímu ekonomickému růstu v Číně a rozvoji těžby břidlic v Americe. To prý bude mít za následek, že hodnota komodity jen tak rychle nevzroste. Po zbytek roku se tak podle analytiků situace s cenami ropy zřejmě výrazně nezmění.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme