Ropa stále zlevňuje. Dnes ztratila dvě procenta a stále je na pětiletém minimu

Ceny ropy pokračují ve strmém pádu. Její hodnota oproti včerejšku klesla zhruba o další 2 procenta. Objevují se dokonce i názory, že propad se jen tak nezastaví a ceny se ještě dramatický sníží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa (ilustrační foto)

Ropa (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ropa Brent se obchoduje za 51 dolarů, její hodnota tak oproti včerejšku klesla o více než dvě procenta. Americká lehká ropa se obchoduje za 48 dolarů. Stále tedy platí, že komodita se drží na svých pětiletých minimech.

Pokles cen ropy je ovlivněn především tím, že suroviny je na trhu hodně a poptávka po ní klesá. Méně jí nakupují hlavně Spojené státy a Čína, které patří mezi největší odběratele. K poklesu cen ale podle analytiků přispívají i obavy ohledně hospodářského vývoje v Evropě a v Asii.

Podle některých světových analytiků by se měl propad ustálit až v polovině letošního roku. Růst by měly ceny v dalším pololetí.

Podle některých odborníků ale bude cena ropy ještě dále klesat. Třeba na CNN Money se před časem objevil dokonce názor, že ropa zlevní přesně na 40 dolarů za barel.

Levná ropa ovlivňuje i ceny pohonných hmot v Česku. V tomto týdnu se nicméně čeká jen mírné zlevňování na čerpacích stanicích, v průměru o dvacet haléřů.

Podle společnosti Colosseum se ale ceny benzinu i nafty v minulém týdnu snížily o více než 30 haléřů. Vzhledem k tomu, že ropa ovlivňuje cenu pohonných hmot až z jedné třetiny, můžeme očekávat pokles i v dalších týden. Zlevňování už ale nemusí být tak citelné, jako bylo doteď.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme