Šéfka Mezinárodního měnového fondu půjde k soudu v prosinci, kvůli arbitráži z roku 2008

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová stane před soudem kvůli sporné arbitráži z roku 2008, kdy zastávala pozici francouzské ministryně financí. Datum zahájení procesu je stanoveno na 12. prosince, oznámil v pondělí francouzský soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová půjde před soud

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová půjde před soud | Zdroj: Reuters

Šedesátiletá Lagardeová, která je v čele Mezinárodního měnového fondu od července 2011, bude souzena za rozhodnutí, které učinila jako francouzská ministryně financí.

Pokud jí bude prokázána pouze nedbalost, hrozí jí až rok vězení. Jestliže se ale prokáže její přímý podíl na podvodu, mohla by dostat až desetiletý trest vězení.

Případ se týká sporné arbitráže z roku 2008, která přiřkla celkem 403 milionů eur, v přepočtu tedy asi 10,9 miliardy korun, ze státní pokladny podnikateli Bernardu Tapiemu v jeho dlouholetém sporu s bankou Crédit Lyonnais.

Právě Lagardeová jako ministryně financí rozhodla, že Tapieho vleklý spor s bankou se bude řešit v rozhodčím řízení, což je považováno za velice neobvyklé. Lagardeová je viněna, že zneužila svého postavení a arbitráží připravila stát o peníze.

Fond ředitelce věří

Exministryně trvá na své nevině a arbitráž i své rozhodnutí nežádat její zrušení vždy obhajovala. Chtěla prý jen ukončit dlouhý a nákladný proces mezi Tapiem a bankou Crédit Lyonnais ohledně podmínek prodeje podnikatelova podílu v podniku Adidas.

Své ředitelce nadále věří i Mezinárodní měnový fond. Podle mluvčího fondu Gerryho Rice je vedení této organizace přesvědčeno, že Lagardeová bude navzdory zahájení procesu dál řádně plnit své povinnosti šéfky fondu.

Šéfka MMF Lagardeová půjde před soud kvůli sporné arbitráži

Číst článek

Soud již dříve zamítl odvolání, které Lagardeová podala proti verdiktu zvláštního republikového soudního dvora z loňského prosince. Právě ten rozhodl, že šéfka Mezinárodního měnového fondu by měla stanout před soudem. Soudit ji bude Republikový soudní dvůr, složený ze soudců a několika členů parlamentu.

Francouzský podnikatel Tapie, který byl mimo jiné v polovině devadesátých let odsouzen za korupci ve fotbale, se s bankou Crédit Lyonnais soudil od roku 1993. Požadoval kompenzaci za to, že ho státní finanční instituce Crédit Lyonnais připravila na počátku devadesátých let o 285 milionů eur při prodeji tehdy jeho firmy Adidas.

Spornou arbitráž z roku 2008 soud později zrušil a loni nařídil Tapiemu, aby peníze státu vrátil. Tapie se ale odvolal a odvolací řízení ještě neskončilo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme