Spojené státy tlačí na Čínu, aby uvolnila kurz jüanu

Americká administrativa přitvrzuje kritiku čínské politiky směnného kurzu. Ministr financí Timothy Geithner vyjádřil netrpělivost Washingtonu s pomalým uvolňováním kurzu jüanu. Ve vystoupení v Senátu ministr řekl, že podhodnocený kurz čínské měny zpevňuje příliš pomalu a málo a že kabinet bude hledat cesty, jak přimět Peking k rychlejší změně. Přitom Geithner byl letos vůči čínské kurzové politice poměrně zdrženlivý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský Kongres

Washingtonský Kongres | Foto: Vojtěch Pohanka

„Tlak přichází hlavně z amerického kongresu, kde skupina kongresmanů vyjádřila netrpělivost s tím, jak Obamova administrativa řeší otázku čínské obchodní politiky a uměle podhodnoceného jüanu,“ říká analytik zpravodajského portálu cinskezpravy.cz a znalec čínské ekonomiky Michal Štrba.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čínské a americké ekonomice mluvil na Rádiu Česko analytik zpravodajského portálu cinskezpravy.cz a znalec čínské ekonomiky Michal Štrba

„Podle stále sílících hlasů je právě nyní ten správný čas na to, tlačit na Čínu. Roste totiž import zboží z Číny do USA a ekonomická situace ve Spojených státech není jednoduchá. Navíc se blíží senátní volby,“ pokračuje Štrba.

I kdyby byla nějaká opatření, například uvalení cla na čínské zboží, v americkém Kongresu proti Číně přijata, administrativa USA by měla podle Štrby potíže uvést opatření v život.

„Po přijetí takového zákona by čínská vláda určitě okamžitě zareagovala protestem u Světové obchodní organizace. Mezi samotnými senátory není navíc jasné, zda je tento právní akt legální a v souladu s pravidly WTO,“ dodává Štrba.

Ladislav Dvořák, Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme