Státy OPEC se shodly na omezení těžby ropy. Dohodu doladí v listopadu

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu se ve středu dohodli na stanovení nového těžebního limitu pro tuto surovinu. Chtějí tak podpořit ceny ropy. Agentuře Reuters to sdělily zdroje z OPEC. Nový limit bude podle nich pod současnou aktuální produkcí. Kartel podle dalších zdrojů dojedná podrobnosti dohody na svém listopadovém ministerském zasedání ve Vídni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy na jihu Iráku ve městě Basra

Těžba ropy na jihu Iráku ve městě Basra | Zdroj: Reuters

Nový těžební limit pro kartel OPEC byl podle zdrojů stanoven na 32,5 milionu barelů denně a platit má od listopadu.

Konkrétní kvóty pro jednotlivé členské země budou ale stanoveny až na oficiálním listopadovém zasedání organizace.

Na zprávu o předběžné dohodě členů OPEC reagovaly ceny ropy vzestupem o téměř čtyři procenta. Cena ropy Brent se vyhoupla k blízkosti 48 dolarů za barel.

Těžba ropy v rámci organizace se v srpnu vyhoupla na rekordních 33,24 milionu barelů denně. Byla tak o téměř milion barelů vyšší než na jaře a skoro dva miliony barelů nad úrovní z loňského podzimu, kdy měl OPEC stanoven těžební limit 30 milionů barelů.

Jednání dříve zkrachovala kvůli Íránu

Na posledním oficiálním zasedání v červnu se představitelé OPEC na oficiálním těžebním limitu ale dohodnout nedokázali.

Kartel OPEC, který vede Saúdská Arábie, se snažil uzavřít dohodu o zmrazení těžby už na začátku tohoto roku s Ruskem a dalšími nečlenskými zeměmi. Jednání ale zkrachovala, protože Írán nechtěl omezovat svou těžbu, dokud se mu nepodaří zvýšit produkci na úroveň před sankcemi, které vůči Íránu v minulých letech uplatňovaly západní země.

Ceny ropy začátkem letošního roku vinou silného převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Později sice část ztrát smazaly, dál ale zůstávají hluboko pod úrovněmi z první poloviny roku 2014, kdy výrazně přesahovaly hranici 100 dolarů za barel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme