Světová ekonomika letos i příští rok zrychlí svůj růst, předpovídá MMF

Mezinárodní měnový fond (MMF) vydal celkem pozitivní výhled na příští období. Předpovídá, že světová ekonomika letos zrychlí tempo růstu na 3,5 procenta a posílí i příští rok. Je to poprvé po dlouhé době, kdy fond nezhoršil svůj odhad během roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro pokračuje v hlubokém propadu

Euro pokračuje v hlubokém propadu | Foto: Fotobanka RGBStock

MMF stále upozorňuje na to, že globální ekonomika zůstává pod vlivem posledních vln krizí nadále oslabená a její růst je stále nerovnoměrný. Nicméně konstatoval, že klesá hrozba recese a deflace.

Ekonomický růst navíc podpoří nižší ceny ropy a oživující poptávka. Tu je ale podle něj třeba aktivně podporovat včetně zvyšování zaměstnanosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Překvapivou zprávou je, že vývoz z Číny klesl o 15 procent a MMF se obává hlubšího útlumu. Čeká také další zpomalování rozvíjejících se ekonomik

Česká ekonomika podle fondu letos poroste o 2,5 procenta a v příštím roce zrychlí na 2,7 procenta. To souvisí s výhledem Evropské unie.

Podle MMF eurozóna posílí dynamiku a její ekonomika poroste letos i napřesrok o zhruba 1,5 procenta, což bude více, než fond dosud předpovídal zemím eura.

Příznivé ekonomické zprávy přichází také ze Spojených států. Podle fondu by měla americká ekonomika zrychlit růst přes 3 procenta.

Kvůli výraznému zhodnocení kurzu dolaru, které oslabuje vývoz ze Spojených států, to ale bude zřetelně pomalejší výkon, než jaký MMF odhadoval ještě v lednu.

Překvapivou zprávou také bylo, že klesl vývoz Číny o 15 procent. Fond naznačil, že se obává hlubšího útlumu Číny.

Zároveň čeká další zpomalování rozvíjejících se ekonomik. S obavami pak sleduje vývoj v Rusku, Brazílii a Jihoafrické republice. Naopak předpokládá další růst převážně vyspělých zemí.

Varující je zpráva Světové obchodní organizace. Ta letos předpokládá pokles růstu světového obchodu na 3 procenta, zatímco ještě koncem loňského roku čekala čtyřprocentní nárůst.

Negativní vliv podle ní bude mít geopolitické napětí a výrazné pohyby směnných kurzů.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme