Světovým burzám kralují americké společnosti. Vedou Apple, Alphabet a Microsoft

Americké firmy v minulém roce ovládly světové burzy. Podle hodnoty na burze se na celosvětový žebříček sestavený poradenskou společností Ernst & Young (EY) dostala trojice Apple, Alphabet a největší výrobce softwaru Microsoft. V top 100 se mezi nejdražšími společnostmi světa objevilo 54 firem ze Spojených států, v Evropě jde jen o 26 podniků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Firma Apple

Firma Apple | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Ben Miller

Trojici amerických firem si burzy v současné době cení na více než jeden a půl bilionu dolarů. To je částka, kterou by musel zaplatit investor, který by chtěl nejcennější firmy světa koupit.

Vítězové žebříčku mají jedno společné - udávají technologické trendy, hlavně v digitalizaci. Právě její vliv je vidět po celém světě napříč všemi obory, od telekomunikace až po automobilový průmysl.

Evropa je v tomhle směru trochu pozadu. Na evropských burzách vedou hlavně firmy z oboru farmacie, pivovarnictví a prosazují se také například ropné společnosti. Na Pražské burze jsou to pak především finanční ústavy.

„Podle takzvané redukované tržní kapitalizace je nejhodnotnější Erste Bank, následuje Komerční banka a pak ČEZ. Ve všech těchto případech přesahuje tržní kapitalizace 34 miliard korun,“ popisuje žebříček nejcennějších firem z pohledu hodnoty na burze hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Pražská burza zahájila nový rok poklesem. Index PX oslabil skoro o dvě procenta. V záporných číslech skončila většina hlavních titulů. Více než tři procenta ztrácela energetická společnost ČEZ, desetiprocentní propad pak zaznamenala společnost NWR. Jedinou výjimkou byly akcie firmy Pegas, které posílily o více než jedno procento.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme