Trhy si oddechly, Naoto Kan zůstane japonským premiérem

Japonský premiér Naoto Kan obhájil post předsedy vládní Demokratické strany Japonska, když porazil svého vyzyvatele Ičiróa Ozawu. Uchránil tak zemi od třetí změny ve funkci předsedy vlády od loňského září. Podle některých expertů by tato změna mohla ohrozit hospodářské reformy, které Kan nastartoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonský premiér Naoto Kan obhájil post předsedy Demokratické strany

Japonský premiér Naoto Kan obhájil post předsedy Demokratické strany | Zdroj: ČTK

„Pro Japonsko je to dobrá zpráva, tamní měna zřejmě bude posilovat. Současný premiér je vnímán jako více tržní, který si uvědomuje, že jsou potřeba reformy, snížit zadlužení a nastartovat růst,“ míní analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl

Někteří experti varují před tím, že se Japonsko vzhledem k míře zadlužení a stárnutí populace v případě, že neprovede zásadní reformy, stane příštím Řeckem.

Michl si myslí, že Japonsko jako exportní země nejvíc potřebuje, aby se USA dostaly z recese a aby Čína do recese nespadla. Japonské podniky taky nutně musejí zvýšit produktivitu práce.

„Premiér by se měl proto co nejméně plést do trhů, měl by spíše zjednodušovat a pročišťovat zákony, než aby zaváděl nová opatření,“ radí analytik Aleš Michl.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme