Twitter je na prodej. O firmu se zajímá Disney i Google

Ptáček, kterého má firma Twitter ve znaku, bude zřejmě už brzy zpívat novému majiteli. Americkou firmu k proději dohnaly nejen finanční ztráty, ale i menší počet uživatelů. Zájemci své finanční nabídky mohou podle serveru iHned předkládat do konce tohoto týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay
Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo Twitter koupí, se ve skutečnosti ještě neví. Zájem přitom mají společnosti Google, Disney nebo Alphabet.

Hlavním důvodem prodeje sociální sítě jsou její finance. Za posledních deset let totiž tato americká firma prodělala více než dvě miliardy dolarů.

Dalším důvodem prodeje je, že na této sociální síti neroste počet uživatelů tak rychle, jak předpokládala. Právě čísla uživatelů jsou velmi klíčová pro zadavatele reklamy.

Disney jedná o koupi Twitteru. Sociální síť má problémy a její akcie klesají

Číst článek

Kdo ale Twitter koupí, zůstává nejasné. Podle televize CNBC je jedním z hlavních favoritů server Salesforce.com. Ta se zaměřuje hlavně na cloudové služby.

Původně se chtěly do boje o Twitter zapojit i společnosti Google, Apple nebo zábavní koncern Walt Disney, ve čtvrtek ale firmy od tohoto záměru upustily.

Firmy možná nezaplatí

Cena populární sociální sítě zatím známá není. Podle analytiků by se ale mohla vyšplhat až na dvacet miliard dolarů. Otázkou zůstává, jestli nový majitel kvůli problémům Twitteru takovou částku zaplatí.

Pokud ne, tak ve hře zůstanou hlavní akcionáři, kteří by na chod Twitteru dále dohlíželi. Těmi jsou spoluzakladatel Twitteru a člen jeho správní rady Evans Williams a saúdský princ al-Valíd bin Talál, což je nejbohatší Arab, kterému patří necelých pět procent akcií.

Barbora Kladivová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme