USA a další státy z oblasti Pacifiku dospěly k dohodě o volném obchodu

Spojené státy, Japonsko, Kanada, Austrálie a další státy z tichomořského regionu dospěly k dohodě o volném obchodu. Smlouvu o takzvaném Transpacifickém partnerství (TPP), která by pokryla asi 40 procent celosvětového obchodu, nyní musejí odsouhlasit zákonodárci jednotlivých zemí. Pokud tak učiní, půjde o historicky největší podobnou dohodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokio, Japonsko

Tokio, Japonsko | Foto: licence Creative Commons Atribution-NonCommecial-NoDerivs 2.0 Generic, Frank Monnerjahn

Dohoda zahrnuje celkem 12 zemí. Konkrétně se jedná o Austrálii, Brunej, Chile, Japonsko, Kanadu, Malajsii, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur, Spojené státy a Vietnam.

Smlouva je výsledkem několikaletých debat, které se protáhly mimo jiné kvůli sporům kolem patentového práva na výrobu léků.

Na výsledném dokumentu se shodli představitelé zmiňovaných států v americké Atlantě po závěrečných pěti dnech vyjednávání.

Dohodu nyní ještě musejí odsouhlasit zákonodárci jednotlivých zemí, což zřejmě nebude úplně samozřejmé.

Dlouhou debatu lze očekávat v USA – jednat o ní bude Kongres a zřejmě se stane i jedním z témat v kampani před prezidentskými volbami.

Americký prezident Barack Obama a jeho vláda tvrdí, že smlouva přinese všem zemím miliardové zisky. Kritikové však upozorňují, že byla dojednaná v tajnosti a je sepsaná ve prospěch velkých korporací.

Podobná dohoda, na jaké se dohodli představitelé pacifických států, by mohla v budoucnu vzniknout i mezi USA a Evropskou unií. Jednání o Transatlantické dohodě o obchodu a investicích (TTIP) začala v roce 2013.

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme