V Londýně se dražil největší nebroušený diamant na světě. 61 milionů dolarů nestačilo

Největší nebroušený diamant na světě je velký asi jako tenisový míček, váží skoro čtvrt kila a pochází z Botswany. Po středeční aukci ale zůstane u těžařské firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diamant (ilustrační foto)

Diamant (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Cena draženého diamantu se postupně vyšplhala až na 61 milion dolarů, v přepočtu skoro jeden a půl miliardy korun.

Jenže ani to nestačilo. Kanadská těžařská firma, které diamant patří, požadovala nejméně 70 milionů dolarů, tedy o devět víc, než byla vůbec nejvyšší nabídka.

Firmě tak velmi cenný a historicky jedinečný diamant zůstal. Akcie firmy se navíc po neúspěšném prodeji významně propadly na torontské burze o 14 procent.

Stáří až dvě a půl miliardy let

Středeční aukce si ale zapsala jedno prvenství. Bylo to vůbec poprvé, co se dražil podobně velký nebroušený diamant, napsal server BBC.

Kámen Lesedi La Rona je velký šest a půl na pět a půl centimetru, tedy asi jako tenisový míček. Váží víc než 11 set karátů, to je skoro čtvrt kila.

Patří tak mezi jeden z největších, jaké se kdy na světě našly. Pro srovnání, slavný Koh-i-Noor měl před broušením necelých osm set karátů, tedy něco přes 158 gramů.

Darován Británii, nebo ukraden? Indický soud řeší spor o slavný diamant Koh-i-noor

Číst článek

Lesedi La Rona v jazyce kmene Tswanů znamená Naše světlo. Starý je podle odhadů až 2 a půl miliardy let a našli ho loni na podzim v botswanském dole Karowe.

Kámen patří také mezi nejčistší diamanty. V průzračnosti je zařazen do kategorie IIa, tedy mezi diamanty, které prakticky neobsahují chemické nečistoty. Do této kategorie spadá jen asi jedno až dvě procenta přírodních diamantů.

Kromě Lesedi La Rona a zmíněného Koh-i-Nooru je mezi nejčistší diamanty řazen také vůbec největší dosud objevený diamant, jihoafrický Cullinan. Ten ale klenotníci zbrousili do devíti menších, které jsou z větší části na britských korunovačních klenotech.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme