Volkswagen za skandál s emisemi zaplatí ve Spojených státech 15 miliard dolarů

Německá automobilka Volkswagen zaplatí celkem 14,7 miliardy dolarů (360 miliard Kč) v rámci dohody s americkými úřady a tamními majiteli jejích naftových vozů na řešení skandálu s obcházením emisních testů. Uvádí se to v dokumentu, který dnes americké ministerstvo spravedlnosti předložilo soudu v San Franciscu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž prochází kolem loga koncernu Volkswagen v Dillí (archivní foto)

Muž prochází kolem loga koncernu Volkswagen v Dillí (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Z uvedené částky automobilka vydá 10 miliard dolarů za opravy a odkup naftových vozů, které byly vybaveny nelegálním softwarem pro manipulace s emisemi oxidů dusíku.

Volkswagen se na základních principech řešení aféry v USA dohodl už v dubnu. Vedle nabídky odkoupit od majitelů nelegálně upravené naftové vozy je součástí řešení také fond pro řešení otázky nadměrných emisí, kam Volkswagen převede 2,7 miliardy dolarů, a fond na podporu zelených technologií v automobilovém průmyslu - ten od firmy dostane dvě miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters.

Skandál propukl loni v září, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku.

Koncern pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570 000 vozů. Nynější dohoda se týká asi 482 tisíc naftových vozů s dvoulitrovým motorem, o postupu u zbývajících 85 tisíc aut s třílitrovým motorem zatím nebylo rozhodnuto.

Na řešení emisního skandálu vynaloží Volkswagen v USA přes deset miliard dolarů

Číst článek

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme