Výrobce pneumatik Pirelli už nebude italský, kupují ho Číňané

Jeden ze symbolů italského průmyslu, výrobce pneumatik Pirelli, se prodává. Kupuje ho čínská firma ChemChina. Zaplatí za něj 7,1 miliardy eur (zhruba 195 miliard korun).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pneumatiky (ilustrační foto)

Pneumatiky (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Čínská firma nejdřív koupí víc než čtvrtinový podíl, který v Pirelli vlastní italská holdingová firma Camfin. Pak převezme celou skupinu.

Dalším vlastníky jsou kromě generálního ředitele Marca Tronchettiho Provery také italské banky UniCredit, Intesa Sanpaolo i ruský koncern Rosněfť. Ten po převzetí čínskou společností už nebude největším podílníkem ve firmě.

ChemChina tím získá technologie na výrobu kvalitních pneumatik, u kterých může mít vyšší marže a tedy i víc vydělat. A značka Pirelli bude mít za to lepší přístup na čínský trh.

Pirelli není první italská firma, kterou koupila čínská společnost. Číňané už převzali například elektrárenské podniky Terna a Snam, dodavatele turbin Ansaldo nebo výrobce luxusních jachet Ferretti.

Značka Pirelli má dlouhou historii, vznikla před 143 lety. Je známá nejen proto, že je pátým největším výrobcem pneumatik na světě, velký význam má i pro fanoušky formule 1. Je totiž výhradním dodavatelem pro její mistrovství světa.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme