WTO dala za pravdu Evropské unii, některá ruská dovozní cla jsou příliš vysoká

Světová obchodní organizace (WTO) dnes do velké míry podpořila Evropskou unii v obchodním sporu s Ruskem o celní systém. Moskva podle ní uvalila až nadměrně vysoká cla na dovoz některých zemědělských a zpracovatelských výrobků z EU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Zdroj: Reuters

Jde o první verdikt WTO týkající se Ruska od chvíle, kdy se tato země stala členem této organizace. Proti jejímu rozhodnutí je možné se do šedesáti dní odvolat.

Spor o ruský systém cel mezi Evropskou unií a Ruskem se táhne od roku 2014. Brusel se tehdy obrátil na organizaci s tvrzením, že Rusko vybírá nedovoleně vysoká cla u některých typů zboží.

Například u papíru, lepenky, palmového oleje či ledniček. EU tvrdí, že vyšší ruská cla mají jasně negativní vliv na vývoz zboží v hodnotě zhruba šest stovek milionů eur (16,2 miliardy Kč) za rok.

Následné rozhovory mezi Bruselem a Moskvou řešení nepřinesly. O věci musel rozhodovat příslušný orgán WTO, což je v podstatě tribunál složený z několika odborníků.

Ve sporu o ruská cla se vyjádřil ve prospěch Evropské unie. Konstatoval přitom, že ruský celní režim není v souladu se závazkem Ruska nezavádět cla vyšší než ta, ke kterým se země v rámci WTO zavázala.

Rusko neplní závazky

Evropská komise poté uvedla, že rozhodnutí WTO poukazuje na neschopnost Ruska dostát svým obchodním závazkům. "Navzdory tomu, že Rusko je od srpna 2012 členem WTO, nesplnilo zatím některé závazky, které před svým přijetím učinilo," uvedla komise.

Součástí ruských závazků je také jedno z nejzákladnějších pravidel WTO. Podle něho členové nesmějí uplatňovat celní poplatky, překračující úroveň, ke které se zavázali.

Unijní činitelé tvrdí, že celní spor při WTO nemá žádnou souvislost s napětím mezi Moskvou a Západem kvůli Ukrajině. Brusel kromě této věci zahájil při WTO smírčí jednání o několika dalších obchodních překážkách, které podle něj zavedlo Rusko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme