Začala létat pravidelná linka mezi Prahou a Šanghají. Cestovní kanceláře čekají příliv turistů

Mezi Českem a Čínou začala od čtvrtka létat další, v pořadí druhá přímá letecká linka. Spoje z Prahy do Šanghaje bude provozovat letecká společnost China Eastern. Do konce roku by mělo mít Česko tři letecká spojení s Čínou. K linkám do Šanghaje a Pekingu by měl přibýt ještě spoj do Čcheng-tu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující na Letišti Václava Havla v Praze

Cestující na Letišti Václava Havla v Praze | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Prezident čínských aerolinií Liu Shaoying linku dokonce označil za vzdušnou hedvábnou stezku mezi Čínou a střední Evropou. O jejím významu nepochybuje ředitel zastoupení CzechTourismu v Šanghaji František Reismüller.

„Šanghaj je druhé největší čínské město s obrovským potenciálem turistů i cestovatelů za účelem byznysu. Nemyslím si, že by linka měla problém se naplnit,“ uvedl Reismüller.

„Co se týče frekvence, let bude vypravován třikrát týdně, a to vždy v úterý, ve čtvrtek a v neděli,“ přiblížila mluvčí letiště Václava Havla Praha Marika Janoušková.

Praha se může stát pro turisty nejdůležitější

První letadlo pravidelné linky ze Šanghaje mělo v Praze přistát v půl sedmé ráno, nakonec ale dosedlo na dráhu s předstihem. V opačném směru spoj odletěl ve 14.30.

Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže by další přímý spoj s Čínou mohl do Česka přivést z asijské země více turistů.

„Je to velmi dobrá zpráva pro hotely a další služby poskytované v Čechách. Ta linka bude žít především z Číňanů cestujících do Evropy. Čínská turistika roste rapidně. Praha je v Číně teď velmi populární za poslední tři roky a takových linek by se klidně uživilo dalších pět,“ poznamenal Papež.

Do Česka letos podle odhadů přijede o 15 tisíc čínských turistů víc než loni

Číst článek

Jeho slova potvrzuje i novinář Lean, který pracuje pro největší šanghajské noviny Šanghaj Observer a který první let na nové lince z Šanghaje do Prahy vyzkoušel. Prahu považuje za krásné město se zajímavou architekturou a historií a podle něj je zajímavá také pro spoustu lidí v Číně, kteří rádi čtou anebo sledují filmy.

Turisté z Číny a dalších východoasijských zemí se zatím v Praze zastavují jen krátce, při cestě po Evropě. Praha má nyní šanci vyniknout. „Čínští turisté dnes za deset dní objedou v Evropě tři až čtyři destinace, Česko nejčastěji kombinují s Maďarskem, Rakouskem a Německem. Díky přímé lince bude Česko v rámci cesty nejdůležitější destinací a turisté tu stráví nejvíc času,“ tvrdí Reismüller.

Přímé spojení mezi Prahou a Šanghají zajišťuje společnost China Eastern. Aerolinka patří k největším leteckým dopravcům na světě. Ročně přepraví 80 milionů cestujících, Praha je jejich devátou destinací v Evropě. Ceny letenek u China Airlines jsou srovnatelné s ostatními dopravci, přímá linka ale cestujícím ušetří čas a přestupování.

Přímé pravidelné lety do Číny | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Skalický, ČRo, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme