Země EU opět podpořily dojednání dohody o volném obchodu s USA do ledna 2017

Státy Evropské unie opět podpořily uzavření dohody o volném obchodu (TTIP) se Spojenými státy. Jeho podobu teď s Američany z pověření zemí unie dojednává Evropská komise. Ministři průmyslu se v Bruselu shodli, že by chtěli smlouvu dojednat před koncem mandátu současného amerického prezidenta Baracka Obamy, tedy do ledna roku 2017.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise v Bruselu

Sídlo Evropské komise v Bruselu | Zdroj: Reuters

„My to chápeme jako velkou šanci, která je jednou za generaci. Teď je tady podle všeho okénko příležitosti, že je šance, že do konce Obamovy administrativy se to povede dojednat. Pokud by se to nepovedlo, je riziko, že to může odložit o 5 i více let,“ říká český ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dohodě TTIP a některých jejích sporných částech mluvil zpravodaj ČRo Ondřej Houska. Výhrady k dohodě popsala Petra Němcová z kampaně stop-ttip.cz

Ministři průmyslu na dnešní schůzce opět prohlásili, že dohoda TTIP rozhodně nemůže snížit úroveň standardů, jako je třeba ochrana spotřebitele, pracovní právo nebo ochrana životního prostředí.

S tím však nesouhlasí někteří kritici dohody. „Navrhuje se vzájemné uznávání regulací a standardů. Tento postup pravděpodobně otevře evropský trh americkým produktům a službám, které splňují – ne vždy, ale velmi často – americké standardy, které jsou často nižší než ty evropské,“ říká Petra Němcová z kampaně stop-ttip.cz.

„Standard se nezmění, výsledkem ale bude snížení ochrany spotřebitele. Navíc budou evropské firmy čelit nerovným podmínkám, protože budou muset splňovat vyšší domácí standardy a budou nutně muset konkurovat zboží s nižšími standardy. Což vytvoří tlak na to, aby se snížily i unijní standardy, aby se podmínky vyrovnaly,“ míní Němcová.

Spor o ochranu investic

Sporné nadále zůstávají i některé části smlouvy – jde například o klauzuli o ochraně investic. Evropská komise proto před časem navrhla úplnou změnu arbitrážních mechanismů.

Namísto dříve běžných tzv. soukromých arbitráží za účelem řešení sporů mezi investorem a státem Evropská Komise navrhla vznik investičního soudu, tedy aby soukromé řešení sporů bylo institucionalizováno.

Toto řešení má i podporu zemí Evropské unie, včetně Česka. Současná arbitrážní bilaterální smlouva se Spojenými státy je totiž pro Česko značně nevýhodná. Bude však záležet na tom, jestli Evropská komise změnu v podobě řešení sporu stát-investor vyjedná s Američany.

Českou prioritou je automobilový průmysl

Ministr průmyslu Jan Mládek dnes zopakoval, že pro Česko je prioritní automobilový průmysl. Cla jsou totiž stále nezanedbatelnou položkou, byť jinak už obchodní výměně mezi Evropou a Amerikou celní tarify příliš nebrání.

Česko chce dojednat sladění třeba bezpečnostních standardů. V USA platí jiná pravidla než v Evropě a to automobilkám vývoz jejich produktů prodražuje.

Ministr Mládek zmínil i energetiku, protože evropské země mají i kvůli energetické bezpečnosti zájem na tom, aby se na evropský trh mohl časem dovážet americký břidlicový plyn.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme