Zlom v energetice - USA po desítkách let znovu exportují ropu a nově i plyn

Některé revoluce se přiženou jako velká voda a smetou zaběhnuté pořádky. Jiné přicházejí pomaleji, jejich efekt ale může být o to výraznější. Ve Spojených státech se jedna taková revoluce odehrává v plynovém a ropném průmyslu. Těžit by z ní přitom měla právě Evropa, včetně českých a slovenských spotřebitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrt na těžbu břidlicového plynu v Pensylvánii

Vrt na těžbu břidlicového plynu v Pensylvánii | Foto: GNU Free Documentation Licence, Version 1.3, Ruhrfisch

Přelomový okamžik, zásadní milník, bod obratu – tak mluví experti, podnikatelé, politici i diplomati z obou stran Atlantického oceánu o nejnovějším dění v americkém energetickém průmyslu. Odvětví, které se zdálky může jevit jako nezáživné a nudné, prochází revolucí. A výhody by měla pocítit i Evropa.

„U ropy i v zemním plynu se v posledních dvou měsících odehrál pozoruhodný převrat. Spojené státy začaly po 40 letech znovu vyvážet ropu a začaly nově vyvážet i zemní plyn,“ říká český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Energetický průmysl prochází v USA revolucí a pozitivní dopad může cítit i Evropa, říká ve své reportáži zpravodajka ČRO Lenka Kabrhelová

„To tu nebylo. Samozřejmě to bude velká změna i pro globální trh hlavně se zemním plynem, protože Spojené státy mají v této chvíli velký přebytek plynu a jsou schopny konkurovat cenově všem velkým hráčům,“ dodává.

Jak potvrzuje Andrew Ware, ředitel společnosti Chenier, z LNG terminálu Sabine Pass na pomezí Texasu a Louisiany vypluly v posledních týdnech vůbec první tankery se zkapalněným americkým břidlicovým plynem. Po Jižní Americe a Asii svou první zásilku obdržela i Evropská unie – konkrétně Portugalsko.

„Je to zásadní událost. Rozšiřujeme po celém světě možnosti dodávek plynu, spotřebitelé v Evropě a jiných regionech tak mají větší možnost výběru,” tvrdí Andrew Ware, podle něhož se nabídka ještě rozšíří. Terminál jeho společnosti je jedním z pěti projektů, které ve Spojených státech vznikají.

Zkapalněná svoboda pro starý kontinent

Kromě výběru a možná i padajících cen má revoluce ještě ale i jiný rozměr – geopolitiku. Zemím střední a východní Evropy podle republikánského kongresmana Joa Bartona poskytuje alternativu k Rusku, které mnohokrát prokázalo, že neváhá využívat plyn coby politický nástroj.

Do jisté míry to byla právě Moskva a její kroky na východě Ukrajiny a na Krymu, co popohnalo americký „plynový převrat“ kupředu, připouští Joe Barton:

„Samozřejmě to ovlivnilo politický proces tady ve Spojených státech, i když se o změnách jako takových začalo jednat ještě před ozbrojeným konfliktem na Ukrajině.“

„Konflikt ale rozhodně urychlil vydání všech povolení pro vývoz zkapalněného plynu,“ řekl Českému rozhlasu šéf kongresového výboru pro energetiku a obchod Joe Barton.

Martin Durbin z americké Asociace producentů ropy a zemního plynu, připomíná i intenzivní lobbing středoevropských zemí ve Washingtonu. Někteří diplomaté z regionu s nadsázkou označují dodávky LNG za „zkapalněnou svobodu pro Evropu“.

Saúdská Arábie ohlásila plán na přeměnu ekonomiky, která je dosud závislá na ropě

Číst článek

Právě energetika by se podle některých názorů mohla stát důležitým pojítkem mezi oběma stranami Atlantiku, jejichž spojenectví čelí nelehkým zkouškám. Ještě před nedávnem by přitom podle Martina Durbina byla taková myšlenka utopií.

„Americký energetický průmysl prošel zásadními změnami během velmi krátké doby. Ještě před deseti lety by nikdo nepředpokládal, že Spojené státy budou produkovat tolik ropy a zemního plynu. To vše umožnily technologické inovace, svobodný trh, kultura podnikání, práva soukromých vlastníků.“

„Je tu jasný důvod, proč se tak dramatická změna odehrála právě tady. Nejsme jediná země světa s bohatými zásobami břidlicového plynu a ropy, máme ale jiné výhody a teď je čas, abychom se o ně podělili i se zbytkem světa,“ je přesvědčený Martin Durbin.

A jaké výhody by ze změn mohly plynout pro Českou republiku? „Pro nás je už řadu let určujícím místem, které určuje cenu, Rotterdam, případně německý trh. Už to není Moskva nebo Gazprom,“ připomíná diplomat Václav Bartuška.

Připomněl i řadu propojení s Německem, Slovenskem nebo Polskem, která umožňují dodávky plynu z různých směrů. „Základní cena se určuje v Německu a Holandsku.“

Zásobníky na plyn | Foto: Comstock Images

Obavy zemí Perského zálivu

Podle Bartušky tak export ropy a zemního plynu z USA má největší reálný dopad zejména pro Saúdskou Arábii a další země Perského zálivu. „Protože ony byly vždy nejen důležitým vývozcem ropy do USA, ale zároveň i příjemcem amerických bezpečnostních garancí.“

„A obava Saúdů a dalších, že Amerika ztratí zájem o Blízký východ je naprosto reálná a silná.“

„Rusko má, myslím, své vlastní starosti v této chvíli obecně z nízké ceny ropy a návazně výrazně nižších příjmů z exportu ropy a zemního plynu,“ říká Bartuška.

„Takže Rusové samozřejmě budou bránit svůj podíl na evropském trhu, nepochybuji o tom , že budou ochotni jít i do do cenové války a zlevnit svůj plyn, což může mít pro evropské zákazníky pozitivní výsledky. Proč ne?“ řekl Českému rozhlasu český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Břidlicový plyn - těžba | Foto: Michal Jindra

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme