Jak staří vypadáte? Nová aplikace odhadne váš věk podle obličeje

Chtěli byste vědět, na kolik let vypadáte? Kromě zrcadla vám může nabídnout odpověď třeba online aplikace "Jak starý vypadám". Program, který vypočte věk uživatele podle údajů získaných ze snímku obličeje, slouží ale spíše k zábavě na sociálních sítích než k seriózním účelům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová aplikace vypočítá věk člověka na základě údajů z fotografie

Nová aplikace vypočítá věk člověka na základě údajů z fotografie | Foto: how-old.net, Microsoft

V posledních dnech zaplavují sociální sítě fotografie, u kterých je v rámečku zdůrazněný obličej a nad ním uvedený věk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová aplikace hádá věk podle fotky. Podrobnosti přináší redaktorka ČRo Pavlína Nečásková

Jde o výsledek, který lidem prozradila internetová aplikace poté, co vyhodnotila údaje z 27 bodů na lidském obličeji. Zaměřuje se třeba na oční koutky, rty, nos, sklon obočí nebo vrásky. To vše se totiž v průběhu života mění.

Program funguje jednoduše. Člověk se vyfotí, fotografii vloží na stránky a počítač vypočítá, kolik mu je let. Má to ale háček. Ani počítač není neomylný. Lidé napříč internetem se proto baví tím, jak staře, nebo naopak příliš mladě podle počítače vypadají.

Odhadováním věku skutečných lidí ale zábava nekončí. Lidé popustili uzdu fantazii a zkoumají věk v podstatě u všeho. „Chtějí vědět, kolik je třeba čaroději Gandalfovi. Podle ilustrací z knihy J. R. Tolkiena by to mělo být 47 let. Čaroděj přitom žije více než dva tisíce let,“ popisuje jedna z amerických internetových blogerek. A podobně se baví třeba u robotů nebo zkoumají věk Yody a rytířů Jedi.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme