Ostravský superpočítač Salomon se dostal do žebříčku 500 nejrychlejších počítačů světa

Česko se po 11 letech zařadilo mezi superpočítačové velmoci. Salomon, který provozuje Národní superpočítačové centrum IT4Innovations při Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava, je 40. nejvýkonnějším superpočítačem na světě. Vyplývá to z prestižního žebříčku TOP 500 nejvýkonnějších superpočítačů světa, který je vyhlašován dvakrát ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Superpočítač Roadrunner

Superpočítač Roadrunner | Foto: IBM

„Ten stroj spočítá jeden a půl biliardy výpočtů za jedinou sekundu. Například kalkulačka v této jednotce má číslo 10, to je její výkon,“ přibližuje výkon ostravského superpočítače Jakub Čížek, redaktor serveru Živě.cz .

Tento výkon řadí Salomona na 40. místo v celosvětovém měřítku a na 13. příčku v tom evropském včetně Ruska. Ze sousedních zemí se může rychlejší mašinou pochlubit pouze Německo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostravský superpočítač Salomon se dostal do žebříčku 500 nejvýkonnějších počítačů světa. Hostem ČRo byl Jakub Čížek, redaktor serveru Živě.cz

Z konstrukčního hlediska je Samomon klasický cluster, což, jak uvádí Čížek, v praxi znamená, že se jedná o rozsáhlou stavebnici propojených rackových skříní.

„Uvnitř jsou desítky tisíc procesorů, které jsou z hlediska konstrukce nebo tvaru podobné těm, které mají třeba běžní uživatelé doma ve svém počítači, notebooku či v mobilním telefonu,“ popisuje.

Salomon spočítá, vymodeluje, vykreslí různé záležitosti pro vědce, výzkumníky, vysoké školy i pro komerční podnikovou sféru.

„Bude sloužit nejen ostravským vysokým školám, ale také partnerům z Brna, Prahy, je tam zainteresovaná Akademie věd. A aby se náklady investované do této mašiny nějak vrátily, počítá se i se zapojením komerčního podnikového sektoru nejenom z ČR ale i ze zahraničí,“ dodává Čížek.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme