Nevidomí si budou moct přečíst knihu na hodinkách. Zobrazí ji v Braillovu písmu

Na speciálních hodinkách si nevidomí budou moct přečíst i knihu. Jihokorejští vědci je vyvinuli tak, aby zobrazovaly texty v Braillově písmu. Hodinky vypadají obyčejně, místo ciferníku mají ale 24 teček. Ty dokážou vystoupit nad povrch displeje a vytvořit jednotlivé trojrozměrné znaky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braillovo písmo

Braillovo písmo | Foto: Wikimedia Commons, public domain

Uživatelé mohou hodinky propojit s chytrým telefonem, takže si na nich přečtou třeba i SMS zprávy.

„Většina lidí, kteří nevidí, mají telefon se speciálním hlasovým výstupem. To znamená, že jim software, který je v telefonu nahraný, přečte vše, co se děje na obrazovce,“ popsala běžný postup Dagmar Preisnerová z Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška.

„Hodinky jsou dobré v tom, že když je člověk někde na frekventovaném, hlučném místě, jako je zastávka nebo MHD, tak nemusí vytahovat telefon. Není tam tudíž riziko, že mu ho někdo sebere. Stejně si to bezpečně, v pohodě přečte,“ vysvětlila výhodu.

Hodinky umožní svým majitelům nastavit si rychlost, jakou se budou formovat jednotlivé znaky. Pro začátečníky, kteří se Braillovo písmo teprve učí, zobrazí třeba jedno slovo za sekundu.

Zrakově postižení mohli doteď číst knihy ve speciálních výtiscích nebo na čtečkách, které ale stojí třeba desítky tisíc korun.

Hodinky by se měly ze začátku prodávat v přepočtu za sedm tisíc korun. Na trh by měly jít v prosinci a jako první je vyzkouší zákazníci v Americe.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme