Google nasadí umělou inteligenci. Algoritmus RankBrain bude pomáhat s vyhledáváním

Společnost Google chce vylepšit svůj internetový vyhledávač. Ke stávajícím algoritmům proto přidá jeden nový, jmenuje se RankBrain. Jde o umělou inteligenci, která se sama učí a vyvíjí se. Dokáže pracovat s jazykem a poradí si například s hovorovými výrazy, které uživatel zadá do vyhledávače.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Google

Google | Zdroj: Reuters

„RankBrain je učící se systém. Pracuje na principech umělé inteligence, která interpretuje jazyk a význam vašich dotazů. Na základě předchozích zkušeností odhaduje, jaký dotaz jste asi měli na mysli," upřesnil Greg Corrado, který v Googlu pracuje na vývoji vyhledávacích algoritmů.

Podle Romana Nerudy z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze je proces učení v současném výzkumu umělé inteligence velmi důležitý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Google nasadí umělou inteligenci. Algoritmus RankBrain bude pomáhat s vyhledáváním. Téma pro Martina Kuchaříka

„Někteří odborníci si dokonce myslí, že abychom dosáhli umělé inteligence srovnatelné s lidskou, tak je učení klíčové a bez něj to nepůjde. Ale samozřejmě nedokážeme nasimulovat celý lidský mozek, který by se učil podobně jako dítě,“ popisuje Neruda.

Vyhledávací algoritmus RankBrain si sice poradí třeba s hovorovými výrazy, ale s dotazem plným emocí už by měl problém. Tak daleko umělá inteligence ještě není. Vědci už ale na výzkumu rozpoznávání emocí pracují.

„S nástupem robotiky by bylo hezké na jednu stranu rozpoznávat emoce. To znamená dokázat z výrazu lidské tváře nebo z psaného textu rozpoznat emoce člověka, který sdělení psal. A na druhou stranu modelovat emoce a být schopen je generovat, například stroj, který si s vámi povídá nějakým emotivním způsobem,“ říká Neruda.

S vágnějšími pokyny si stroje neporadí

Stroje v současné době stále lépe zvládají pokyny s jasným cílem. Problém jim nedělá například rozpoznání obličeje, protože mají přesně definovaná pravidla, jak obličej vypadá. Podobnou technologií disponují digitální fotoaparáty. Méně jednoznačné úlohy jsou ale pro stroje náročnější.

„Úloha: jdi do sámošky a nakup mi něco dobrého k večeři, na co mám chuť, je mnohem vágněji definovaná. Není úplně jasné, jaké je kritérium optimality toho splnění, třeba že mi to bude chutnat nebo že to nebude trvat dlouho,“ přibližuje Tomáš Svoboda z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze a dodává:

„V reálném životě je spousta takových úloh, kde není jasné, co je optimum. Proto vymyslet algoritmus je obtížné a souvisí to s nestrojovistostí člověka. Proto tam budoucnost, co se týče umělé inteligence, nevidím.“

Marek Kuchařík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme