Tesla představila nový elektromobil, bude stát 35 tisíc dolarů

Americká automobilka Tesla Motors představila nový elektromobil. Jeho premiéru těsně před půlnocí v USA sledovaly desetitisíce lidí. Model 3 by měl být zatím cenově nejdostupnějším autem americké firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká společnost Tesla představila nový elektromobil Model 3

Americká společnost Tesla představila nový elektromobil Model 3 | Zdroj: ČTK

Generální ředitel automobilky Elon Musk zdůraznil, že nový elektromobil je hlavně bezpečný. Na jedno nabití by měl ujet 340 kilometrů a zrychlení z 0 na 100 kilometrů za hodinu by měl zvládnout za méně než čtyři vteřiny.

Asi nejdůležitější je ale cena - vůz stojí 35 tisíc dolarů (zhruba 830 tisíc korun). Společnost model prezentovala jako vůz pro běžné lidi. Tesla už včera spustila rezervační systém. Před jejími obchody se vytvořily dlouhé fronty, někteří zájemci čekali na možnost složit tisícidolarovou zálohu celou noc.

Model 3 si už objednalo přes 130 tisíc lidí. To je zřejmě víc, než se očekávalo, vzhledem k tomu, že zájemci ani nevěděli, jak model bude vlastně vypadat. Tesla si totiž velmi pečlivě hlídala, aby o novém elektromobilu neuniklo na veřejnost téměř nic. Do roku 2020 chce firma dosáhnout ročního prodeje půl milionu vozů.

Modelu 3 bude na trhu konkurovat například elektromobil Chevrolet Bolt, který letos začne prodávat americká automobilka General Motors.

Trh s elektromobily se za posledních deset let výrazně změnil. Dřív bylo pár prototypů, teď si zájemce může vybrat ze široké škály. V loňském roce byl nejprodávanější japonský Nissan Leaf, následoval elektromobil Tesla Model S, dařilo se také automobilkám BMW, Mercedes, Volkswagen a dalším.

Svůj typ ekologického automobilu má většina světových automobilek. V Čechách zatím elektromobily takovým fenoménem nejsou. Největší zájem o ně je zatím v Norsku a Velké Británii.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme