Britská banka představila plastovou pětilibrovku, ponese portrét Winstona Churchilla

Britské libry budou ještě odolnější. Nejen k otřesům na finančních trzích, ale hlavně proti špatnému zacházení. Anglická národní banka totiž ukázala světu první plastovou pětilibrovku. Bude bledě modrá a na rubu bude portrét válečného premiéra Winstona Churchilla. Do oběhu se nová bankovka dostane v září.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guvernér Britské centrální banky Mark Carney představuje plastovou pětilibrovku

Guvernér Britské centrální banky Mark Carney představuje plastovou pětilibrovku | Zdroj: Reuters

Polymerové bankovky se nebudou tolik mačkat. Budou trvanlivější a odolnější.

„Plast se nám nepodaří přetrhnout, což je určitě další nespornou výhodou proti papírovým bankovkám,“ říká Pavel Hejzar, specialista na bankovky z numismatické firmy Aurea.

Británie ale zdaleka není první, kdo se rozhodl pro plastové bankovky. Používají se zejména v Austrálii, ostrovních státech Oceánie, Asii, ale i v některých evropských státech, jako například v Rumunsku nebo Rusku.

Nová plastová pětilibrová bankovka nese portrét Winstona Churchilla | Foto: Reuters

Další výhodou bankovek z plastu je delší životnost. „Průměrná doba životnosti papírových bankovek je od jednoho do deseti let. V závislosti na tom, o jakou hodnotu se jedná. Čím vyšší hodnota, tím bankovka v oběhu vydrží déle. Povrch papírové bankovky se dříve opotřebuje, její povrch se narušuje, ztrácí svoji estetickou hodnotu,“ vyjmenovává nevýhody papírových bankovek Hejzar.

Britská Bank of England nezůstane jen u vydání jedné plastové bankovky. Pětilibrovku s Churchillem má příští rok následovat desetilibrová bankovka s obrázkem autorky románu Pýcha a předsudek Jane Austenové. V roce 2020 se má na dvacetilibrovce, také plastové, objevit krajinář z první poloviny 19. století Joseph Turner.

Británie ale zdaleka není první, kdo se rozhodl pro plastové bankovky | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme