První mobil v Česku stál 60 tisíc a vážil 4 kila. Prodávat se začal před 25 lety

Přesně před 25 lety si lidé v Česku mohli koupit první mobilní telefon. Ve stejný den byla spuštěna i první mobilní síť. Podle dat Českého telekomunikačního úřadu je v současnosti mezi Čechy asi 14 milionů aktivních mobilních SIM karet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační foto)

Mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Prvním dostupným mobilem v Česku byla Nokia MD59 a stála přes 60 tisíc korun, takže si ji mohl dovolit málokdo. Takový telefon vypadal spíš jako vojenská polní vysílačka, kterou vojáci nosili na zádech, byl ale o něco menší.

Pod slovem mobilní je ale třeba představit si základnu s držadlem a knoflíky, na kterou přiléhalo sluchátko s tlačítky. Sluchátko bylo se základnou spojené kulatou šňůrou. Celé tohle zařízení vážilo přes čtyři kilogramy.

Jeho baterie vydržela jen několik minut hovoru, uživatelé tak museli pořád hledat nějakou zásuvku. Minuta hovoru v první české mobilní síti stála asi 20 korun a platilo se i za příchozí volání. Tarif stál několik tisíc korun.

Trendy kolem mobilů se za čtvrtstoletí hodně měnily. Od začátku mobilních telefonů se firmy snažily udělat je co nejmenší. Dnes je trend opačný.

„Trend přišel z Asie, kde mají radši velké telefony. Komunikují skrze ně a konzumují například videa mnohem častěji,“ uvedl šéfredaktor serveru mobilenet.cz Martin Pultzner.

Voděodolnost a virtuální realita

V dnešní době lidé nosí mobily pořád u sebe a používají je pro všechno. Jedním z nových trendů u telefonů je voděodolnost, aby se lidé nebáli telefon vzít třeba do vany.

V posledních měsících a letech je díky novým typům možné dostat se taky k virtuální realitě. Podle Pultznera je zároveň docela časté, že lidé chtějí mít telefon jen na volání a SMS zprávy, takže se pořád prodávají i klasické tlačítkové telefony.

Ty mají zase výhodu, že jim baterie vydrží déle, zatímco u chytrých telefonů, ve kterých sice je internet a různé aplikace, musíme po nabíječce sahat každý den. I na tomhle se výrobci snaží pracovat.

Mobily ale mají vliv i na lidskou psychiku. Existuje například nová neoficiální duševní porucha, která s používáním mobilů souvisí - takzvaná nomofobie.

„Je to od ‚no mobile‘, strach z toho, že nemáme telefon nebo nemáme signál. Projevuje se to tak, že se lidé bojí odjet na dovolenou třeba tam, kde signál nebude,“ vysvětlil psycholog Jan Kulhánek.

Podle něj je tato neoficiální duševní porucha podobná závislosti na počítačových hrách.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme