V Česku vyroste obří laserové centrum. Bude stát sedm miliard

V Dolních Břežanech poblíž Prahy má vyrůst obří laserové centrum E.L.I. ,na jehož stavbu bude nejspíš zapotřebí využít technologie, které dnes ještě nejsou ani vynalezeny. Na projektu vybudování samotného laseru se mají podílet firmy z celého světa. Jeho výkon by měl být až stokrát vyšší než mají dosud nevětší zařízení tohoto druhu a náklady na jeho konstrukci by měly činit téměř 7 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Femtosekundový laser

Femtosekundový laser | Foto: Arizona State University

O projektu budou zainteresované české a zahraniční firmy jednat v úterý a ve středu v Paříži a Bordeaux na prvních Česko- francouzských technologických dnech pořádaných agenturou CzechInvest.

„Laserove centrum zaměstná mnoho osob, je připraveno na 300 pracovních míst. Hlavně se bude jednat o pozice spojené s fyzikou laserové optiky. Tohle zařízení bude sloužit nejenom pro lékařské účely, ale i pro výzkum. Je to celoevropský projekt. Myšlenka vznikla ve Francii, ta nejatraktivnější část E.L.I. však vznikne v Česku,“ řekla manažerka agentury CzechInvest Kateřina Kynclová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kynclkova.mp3

Stavba nejvýkonnějšího laseru světa má být v Dolních Břežanech dokončena do roku 2016, takže na vynalezení potřebných technologií ještě mají firmy trochu času. Není ale zvláštní, jednat o takové stavbě, když potřebné technologie ještě nejsou k dispozici?

Technologie budoucnosti

„Podobný typ laseru nebyl ještě v historii postaven. Ale už teď můžu říct, že hodnocení celého projektu je velmi kladné, bude to úspěšná záležitost. Jsem přesvědčena, že se celé zařízení podaří dokončit. E.L.I. bude stát asi sedm miliard korun s tím, že Česká republika musí uhradit ze svých zdrojů 15 procent,“ dodala manažerka CzechInvestu.

O celém projektu se bude jednat i na Česko-francouzských technologických dnech. V úterý je v rámci programu naplánována návštěva Technologického Centra Alphanov a firmy Amplitude Systems v regionu Bordeaux, kde se soustřeďuje francouzský výzkum v oblasti extrémní optiky.

Součástí této akce je také seminář na Obchodní a průmyslové komoře v Bordeaux s důležitými francouzskými firmami a návštěva Laser Mégajoule, francouzského megalaseru, který bude po dokončení plánovaném na rok 2012 patřit k nejvýkonnějším laserům na světě.

Jan Cigánik, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme