Francouzi zveřejňují výsledky měření radioaktivity na internetu

Francouzi zveřejňují na internetových stránkách výsledky měření radioaktivity. Vysvětlují tak široké veřejnosti příčiny ionizujícího záření. Tímto krokem se rozhodli čelit řadě nedorozumění vyplývajících z neinformovanosti, protože když se řekne jaderná energie, hodně lidí si představí atomový hřib nebo Černobyl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: ČEZ

Tyto stránky spravuje Francouzský jaderný dozor a Institut radiační a jaderné bezpečnosti. Podle odborníků je správné trpělivě a srozumitelně odpovídat na otázky: Jaká je úroveň radiace v mém okolí? Má nějaký konkrétní dopad, že bydlím nedaleko jaderné elektrárny? Co je vlastně přírodní záření a co už abnormálně zvýšená radioaktivita?

Přehrát

00:00 / 00:00

RRž Online měření radioaktivity.mp3

Čtenář internetových stránek se dozví nejenom odpovědi na tyto otázky, ale může na přehledné mapě sledovat i aktuální výsledky měření. Pokud si stránky na internetu najdete, možná chvíli zaváháte, zda jste na správné adrese. Uvidíte zurčící bystřinu tekoucí přes kameny, pestrobarevný podzim v lese a zelenavý břeh rybníka.

Autoři projektu se snaží lidi přesvědčit, že rozvoj jaderné energetiky může být v souladu s životním prostředím. V zemi galského kohouta se vyrábí přes dvě třetiny energie z jádra.

Jan Pokorný, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme