V Kunovicích představí vědci bezpilotní letoun

Vědci z Vysokého učení technického v Brně dnes představí bezpilotní letoun, který budou testovat na letišti v Kunovicích. Stroj s označením VUT 001 Marabu slouží k experimentům pro vybavování a vývoj dálkově řízených letadel pro civilní použití.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brno

Brno | Foto: Marián Vojtek

Po úspěších podobných technologií pro vojenské využití sahají k bezpilotním letounům i civilní firmy. Brněnští vývojáři se snaží vytvořit univerzální nosič pro všestranné využití.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Leteckého ústavu Antonín Píštěk ve Světě o deváté.

„Je to nový trend dostat bezpilotní prostředky také do civilu. Jde například o sledování silových vedení, ropovodů, elektrovodů, ale i například záplav. Tento letoun by dnes splnil velice užitečně pozorovací i záchrannou funkci,“ vyjmenoval možnosti použití letounu ředitel Leteckého ústavu Antonín Píštěk.

Bezpilotní letoun má motor vzadu. To podle Píštěka umožňuje nainstalovat dopředu celou řadu specielních vybavení. „Jako jsou kamery, termokamery, optické kamery,“ doplnil ředitel Leteckého ústavu.

Píštěk očekává, že vznikne firma, která si nové bezpilotní letouny objedná a bude služby nabízet dalším společnostem.

Kvůli současné legislativě však zatím vzniká letadlo s místem pro pilota, které se postupně přemění v dálkově ovládaný stroj. Hlavními požadavky na jeho konstrukci jsou nerušený čelní výhled pro případnou snímací techniku, malá hmotnost a velká výdrž.

Václav Rojík, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme