Klíč od internetu je odměna za dlouhodobou práci, říká Ondřej Surý

Internet bude bezpečnější a to díky nastupujícím DNS serverům nové generace (DNSSEC). Jejich spuštění pro uživatele znamená, že už nebude tak jednoduché se na internetu vydávat za někoho jiného, falšovat adresy nebo zneužívat návštěvníkovy důvěry a převádět ho na podvodné stránky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetové stránky

Internetové stránky | Foto: Tomáš Adamec

Organizace ICANN, která dohlíží na bezpečnost internetu, počítá i s možností, že bude v případě krize potřeba nový DNSSEC systém obnovit z nouzové zálohy. A "klíč k obnově internetu" drží v rukou sedm lidí z celého světa. Jedním z nich je i Čech Ondřej Surý.

Předání „klíčů od internetu“ probíhalo v tajném americkém bunkru. A jak napsala některá média, účastníky schůzky prohledávali policisté a museli absolvovat identifikaci podle oční duhovky. Jak ale řekl na Rádiu Česko Ondřej Surý, vedoucí Laboratoří CZ.NIC, který zastupuje nejen Českou republiku, ale celou střední Evropu, ve skutečnosti to nebylo tak dramatické.

Přehrát

00:00 / 00:00

DNS servery nové generace budou prý bezpečnější. U telefonu je vedoucí Laboratoří CZ.NIC Ondřej Surý.

„Ostraha místa, kde jsou umístěna bezpečnostní zařízení sice je na vysoké úrovni a byly tam ozbrojení strážci, ale vychází to také z toho, že v USA jsou zákony na držení zbraní benevolentnější. Zařízení na skenování oční duhovky tam bylo, ale nepoužilo se,“ přiblížil na Rádiu Česko Ondřej Surý, vedoucí Laboratoří CZ.NIC.

Že se stal držitelem jednoho z klíčů, je podle něj odměna za dlouhodobou práci, kterou sdružení CZ.NIC dělá na půdě DNS a DNSSECu.

„My se tomu věnujeme dlouhodobě. Už od roku 2008 české servery domény končící na tečka cz technologii DNSSEC podporují,“ uvedl s tím, že těchto domén je asi 600 tisíc, což je podle něj zhruba jedna šestina.

Zástupců komunity je podle něj 21 a byli vybírání tak, aby geografická distribuce byla po kontinentech.

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme