Facebook chce využít své informace a založit e-mailovou službu

Sociální síť Facebook chystá projekt Titan, o němž se spekuluje jako o plnohodnotné e-mailové službě. Facebook by rád propojil obrovské množství informací o svých uživatelích do nového typu e-mailové komunikace. Spuštění Titanu by přímo ohrozilo Gmail společnosti Google, dokonce se objevila přezdívka „zabiják Gmailu“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální síť Facebook

Sociální síť Facebook | Foto: Tomáš Adamec

Pokud by ke spuštění projektu Titan došlo, pak by zhruba 340 milionů lidí, kteří se na Facebook průměrně měsíčně podívají, mohlo e-mailem komunikovat nejen s přáteli uvnitř Facebooku, ale i se všemi ostatními.

Facebook by mohl e-mailem propojit zajímavé informace, které tam uživatelé vložili. V praxi by to vypadalo tak, že by dokázal obohatit prostý mail, který přijde od uživatele Facebooku, o informace o daném uživateli přiřazené z databáze nebo související kontakty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konzultant v oblasti IT a médií Vojtěch Bednář rozebírá ve Světě o desáté Rádia Česko možnosti e-mailu Facebooku

„O tom, že by Facebook mohl přepracovat svůj dosavadní systém zasílání zpráv, který má integrován do sebe, a udělal z něho veřejně dostupnou e-mailovou službu, se mluví už poměrně dlouho,“ říká konzultant v oblasti IT a médií Vojtěch Bednář.

Facebook jako obrovská sociální síť shromažďuje velké množství různých informací. „V dnešní době není důležité ty informace mít, ale umět je spojit dohromady,“ upozorňuje Bednář. „Gmail se nedávno pokusil opačně zabudovat do své e-mailové služby něco jako sociální síť. V Česku se tomu říká Google hlášky.“

Podle Bednáře by se Facebook zbavil závislosti na jiných poskytovatelích e-mailu, pod jejichž adresami se lidé doposud na sociální síť přihlašovali.

„Vzhledem k tomu, že Facebook již v dnešní době nabízí některým provozovatelům například webových služeb to, že se můžete do této služby přihlásit prostřednictvím Facebooku, zabudování e-mailu by tuto možnost výrazně potvrdilo,“ tvrdí.

Tomáš Pavlíček, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme