Analogové rozhlasové vysílání se vypne nejdříve v roce 2025, říká René Zavoral

Do Česka se sjíždějí špičky z evropských televizí a rádií, aby diskutovaly mimo jiné o digitalizaci vysílání. V Praze totiž na pozvání Českého rozhlasu a České televize zasedá Valné shromáždění Evropské vysílací unie (EBU). „Pořád neexistuje národní strategie k tomu, aby rozhlasové digitální vysílání postupně nahradilo stávající analogové,“ říká náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu a člen Rozhlasového výboru EBU René Zavoral.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Digitální radiopřijímač

Digitální radiopřijímač | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

O čem se budete zejména se svými kolegy bavit?

Valné shromáždění má dvě části. Jedna je ryze pracovní, kdy se musí poschvalovat všechny reporty a zápisy, pro nás zajímavější část je tematická, kdy se budeme bavit o rozvoji rozhlasového a digitálního vysílání nejen v Evropě, ale především v České republice. Ale bavíme se také o tom, jaká je budoucnost médií veřejné služby v době, kdy všichni, a rozhlas o to více, čelí atakům ze stran nových technologií, nových médií a podobně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak je na tom ČRo se přechodem na digitální vysílání, mluví náměstek generálního ředitele ČRo a člen Rozhlasového výboru EBU René Zavoral

Jak je na tom Český rozhlas v souvislosti s digitalizací? Jsme někde uprostřed Evropy, na jejím okraji, nebo jsme v jistém slova smyslu vpředu?

Jsme někde uprostřed. Nejsme mezi těmi zeměmi, které jsou hodně dopředu, jako je Norsko, Švýcarsko nebo Velká Británie. Ale nejsme úplně na začátku, jsme někde v rozjezdu, hodně podobná situace je i v Polsku. Čili už dnes vysíláme digitálně, nicméně pořád neexistuje nějaká národní strategie k tomu, aby rozhlasové digitální vysílání postupně nahradilo stávající analogové.

Národní strategie? To znamená, že to je tón, který má určit třeba exekutiva a vláda, nebo to určují média veřejné služby?

Toto je věc, která musí vzejít ze strany státu, ze strany regulatorních orgánů. Čekáme, že zejména vláda přijde s tímto dokumentem, stejně jako tomu bylo u televizní digitalizace, kdy vznikl jakýsi harmonogram přechodu na digitální vysílání.

Dnes se mají někteří představitelé rozhlasů setkat i s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou z ČSSD. Přijde řeč i na technické řešení vypnout analog a začít vysílat jenom digitálně?

Myslím, že to téma tam může zarezonovat. S panem premiérem se setkají členové nejvyššího orgánu, exekutivního orgánu EBU. A protože to je orgán složený z generálních ředitelů televizí, rádií a médií veřejných služeb, předpokládám, že na toto téma určitě řeč přijde.

A kdy se dá očekávat, že se pravděpodobně vypne analogové rozhlasové vysílání v České republice?

Budu hodně realista, myslím, že to nebude dříve než v roce 2025. Možná o něco později.

Jak vypadá situace ve srovnání Českého rozhlasu a privátních vysílatelů? Je Český rozhlas tím jediným, kdo chce digitální vysílání?

V dnešní době je to tak, že jsme určitými lídry, určitým průkopníkem této technologie. U kolegů z komerčního sektoru vidím jistou míru rezistence. Na druhou stranu si myslím, že nějakým přesvědčováním, diskusí na toto téma tento jejich postoj časem zvrátíme. To, co je určitě viditelné zejména v zahraničí, je, že bez spolupráce s privátním sektorem se rozhlasové digitální vysílání nedá v žádné zemi spustit.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme