Angry Birds ničí zelená prasata už 5 let, jejich vydavatel ale musí propouštět

Přesně před pěti lety vypustila firma Rovio do světa mobilních telefonů hru Angry Birds. Od té doby získala hra obrovskou popularitu po celém světě a třeba na facebookových stránkách má přes 27 milionů fanoušků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní hra Angry Birds

Mobilní hra Angry Birds | Foto: Rovio Mobile

„Napadlo mě to jednou v noci doma - hejno rozzuřených ptáků, které ničí budovy. Tak jsem je nakreslil, ukázal šéfovi a on si postavičky zamiloval. A tak to všechno začalo,“ vzpomíná hlavní designér Jaakko Iisalo, který postavičky vymyslel.

Cílem hry je v roli ptáků získat zpět vejce, která ukradla zelená prasata. Hráči pomocí praku na obrazovce vymršťují ptáky do herního pole a snaží se tak zasáhnout prasata a zničit je. Postavičky opeřenců mají specifický naštvaný výraz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pět let slavné hry Angry Birds připomněla ve vysílání Radiožurnálu redaktorka Zuzana Petráňová

Zajímavostí je, že prasata nejsou zelená náhodou. Iisalo se totiž inspiroval nemocí, konkrétně prasečí chřipkou, která propukla právě v roce 2009, když hra vznikala. Nemocné postavičky jsou často ztvárněné právě v zelené barvě. Vývojářům trvalo celkem osm měsíců, než hru vypustili do světa.

Obliba hry je závislá na její jednoduchosti. Uživatele navíc také dostatečně nutí, aby ji dohrál. „Hlavní roli bude hrát i to, že firma Rovio, která je přivedla na svět, zvládla velmi dobře marketing s využitím internetu, šeptandy včetně rozdávání zdarma,“ myslí si šéfredaktor serveru pooh.cz Daniel Dočekal.

Hra od svého vydání zaznamenala přes dvě miliardy stažení a v současnosti má kolem 200 milionů aktivních hráčů. To je sice obrovské číslo, ale lidí, co Angry Birds hrají, v poslední době ubývá. Firmě Rovio klesl zisk o polovinu a musí propouštět.

Úspěch Angry Birds se dá srovnat se společností Zynga, která přišla s populárními hrami přes sociální síť Facebook, jako je třeba Farmville. „Její hry byly fenomenální. V době, kdy měl Facebook miliardu lidí, třetina hrála jenom hry, které Zynga na Facebooku provozovala,“ dodává Daniel Dočekal.

Pak ale firma údajně doplatila na to, že firma hry příliš nevylepšovala a lidi to přestalo bavit. A to se podle Dočekala teď může stát i Angry Birds.

Angry Birds | Foto: Český rozhlas

Zuzana Petráňová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme