Automobilový luxus na míru. Britské švadleny vyšívají do kůže bavorských býků

Emblémy šlechtických rodů, iniciály majitele nebo podobizny zvířat – od různobarevných tygrů až po koně v trysku. Do kůže v interiéru aut umí švadleny vyšít cokoli si zákazník poručí. Velkou tradici má vyšívání u luxusních automobilek v Anglii – Bentley a Rolls Roycu. Druhá jmenovaná automobilka ukázala dovednosti svých švadlen v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základní nástroj: šicí stroj

Základní nástroj: šicí stroj | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

V obležení zvědavců s kamerami a foťáky stojí mladá blonďatá Britka Jessica za moderním šicím strojem v rohu malé předváděcí místnosti. Stroj vrčí a klape, z člunku se odvíjí nit, jehla propichuje kůži v rychlém, ale stabilním tempu.

„Tady mi to ukazuje, v kterých místech jehla právě vyšívá. Kdyby byl nějaký problém, můžu to vrátit anebo opravit ručně,“ popisuje, jak se na digitálním displeji nastaví, kudy přesně má jehla vést steh. Řetízkový, smykovací, jakýkoli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Auto doslova ušité na míru je považované za velký luxus. Jak švadleny do kůže v interiéru vyšívají, zjišťoval reportér Matěj Skalický

Jessica právě vyšívá do plátku vyčiněné kůže iniciály jednoho ze zákazníků. Je to práce na 5-10 minut. Složitější návrhy v Anglii vyšívají i tři měsíce. Například malý motiv klusajícího koně, který má Jessica položený vedle stroje, je vyšívaný snad třemi různými stehy.

„Každý steh vede jiným směrem, každý je jiný. Několikrát se to muselo vyzkoušet, než se to podařilo. Hodně lidí tvrdí, že celou práci odvede šicí stroj, ale jak vidíte, není to úplně pravda,“ říká.

Jessica vyšívá na všemožné druhy zpracované kůže – od velmi kvalitní lícové usně až po třeba kůži perforovanou, která takzvaně dýchá a používá se hlavně na sedačky, aby člověk neměl lidově řečeno zapařená záda.

Jessica připravuje návrh | Foto: Matěj Skalický

„Používáme kůži bavorských býků, a to proto, že žijí v přírodě vysoko v horách, kde je neštípou komáři. Vidíte, že ta kůže je hladká a čistá. Vždycky si vybíráme býky, protože na jejich kůži nejsou strie,“ vysvětluje.

Barva je na zákazníkovi. Sladit ji může třeba s lakem auta nebo rtěnkou své přítelkyně. Podle publicisty Vladimíra Rybeckého je podobný servis velkou známkou automobilového luxusu.

„Tohle jsou výrobky pro hodně speciální skupinu zákazníků, kteří si potrpí na tu nejšpičkovější kvalitu ve všech ohledech,“ říká Rybecký a připomíná, že vyšívat umí nejenom v Rolls-Roycu. Podobně své zákazníky hýčká třeba konkurenční Bentley. Je to luxus se značkou: ušito na míru.

Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme