Brněnský dopravní podnik rekonstruuje staré tramvaje. Ušetří tak více než polovinu

Ústřední dílny brněnského dopravního podniku každý rok promění několik desítky let starých tramvají s miliony najetých kilometrů ve zcela nové kusy. Prakticky jediná věc, co zůstává původní, je technický průkaz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brněnský dopravní podnik reinkarnuje tramvaje

Brněnský dopravní podnik reinkarnuje tramvaje | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Hlavním důvodem, proč modernizaci vozového parku v Brně řeší tímto způsobem, jsou peníze. „Náklady na pořízení této rekonstrukce určitě nedosahují poloviny nákladů nákupu nového vozidla,“ vysvětluje vedoucí Ústředních dílen Dopravního podniku města Brna Jaroslav Bukvald.

Dopravní podnik letos pořídil mimo rekonstruovaných také nové tramvaje typu 13T a jedna stála asi 60 milionů korun. Takže na jedné rekonstruované ušetřil více než 30 milionů korun.

„Výhodou je i to, že získáváme zaměstnanost pro určitý počet pracovníků,“ dodává Bukvald. Na výrobě prakticky nových tramvají byť s původním techničákem tady pracuje asi stovka dělníků.

Dopravní podnik chce 4 nová Varia v roce 2017

Reinkarnované nízkopodlažní tramvaje ze 70. a 80. let nesou název Vario. „Karoserie je úplně nová, potom jsou to podvozky, které jsou z úplně nových komponent, potom samozřejmě nová kabeláž, která tak jako celé vozidlo by měla sloužit 20, 25 roků a samozřejmě výzbroj, která znamená ekonomický úspory, lepší plynulost rozjezdu, lepší bezpečnostní prvky,“ vysvětluje vedoucí dílen.

Původní díly ze 70. let už na tramvaji nejsou žádné. „Jestli jsou tady komponenty staré 10 nebo 15 let, je jich opravdu velice malé množství,“ dodává Bukvald.

Po Brně budou jezdit méně 'skřípající' tramvaje. DP testuje nový systém mazání

Číst článek

„Program Vario byl zahájen v roce 2006 a od té doby jsme udělali 27 sólo tedy těch jednoduchých vozů a 26 kloubových vozů,“ řekla tisková mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Lukšová.

Dopravní podnik bude v rekonstrukcích pokračovat i v příštích letech. „Předpoklad je takový, že v roce 2017 se v ústředních dílnách udělají 4 Varia,“ dodává Lukšová.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme