Čechy čeká nákup nové televize, přechod na DVB-T2 skončí v roce 2021

Česko přejde na digitální televizní standard DVB-T2 k 1. únoru 2021. Vyplývá to ze Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou dnes schválila vláda. Ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD na twitteru uvedl, že informační kampaň bude zahájena letos na podzim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televize (ilustrační foto)

Televize (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Standard DVB-T2 umožní nejen úsporu kmitočtového spektra, která bude nutná po uvolnění pásma 700 MHz pro mobilní operátory, ale zejména přinese divákům - minimálně v případě České televize - vyšší obrazovou kvalitu.

Právě veřejnoprávní médium chystá na 1. listopadu spuštění zbývajících programů ve vysokém rozlišení (HD), které se časem objeví i v DVB-T2. Česko se rozhodlo pro nasazení standardu DVB-T2/HEVC, diváci tedy budou muset investovat v následujících letech do nákupu nových přijímačů.

Zemské digitální televizní vysílání je v Česku jedinou bezplatnou digitální platformou, která zajišťuje příjem televizního vysílání. Současně je nejsilnější platformou pro příjem tohoto signálu u nás, kdy ji využívá okolo 60 procent domácností. 40 procent domácností pak uvádí, že jde o jediný způsob příjmu televizního vysílání.

„Strategie předpokládá, že proces přechodu na DVB-T2 bude zahájen v závěru roku 2016 a bude ukončen synchronním vypnutím všech stávajících sítí DVB-T nejpozději začátkem roku 2021. Navržené lhůty odpovídají i sociálně šetrnému postupu vzhledem k výdajům domácností,“ uvedl pro web Digitální rádio František Kotrba, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu, pod které proces přechodu spadá.

Kotrba doplnil, že po úspěšném přechodu na DVB-T2 by mělo v Česku fungovat až šest celoplošných sítí.

Celkové náklady přechodu na DVB-T2 za období 2016–2021 ministerstvo odhaduje na 871 milionů až 1,057 miliardy korun. Předpokládané příjmy celého procesu do státního rozpočtu (bez očekávané aukce uvolněných kmitočtů) byly stanoveny ve výši 1,166 miliardy korun.

V případě, že by se do celého procesu započetl i výnos z aukce týkající se uvolnění pásma 700 MHz, bude se příjem do státního rozpočtu pohybovat až k pěti miliardám korun.

ČRo, Lukáš Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme