Černobyl zakryla kovová kopule. Dalších sto let má bránit úniku radiace

Havarovaný reaktor odstavené jaderné elektrárny v Černobylu zakryla nová kovová kopule. Stavba kryje původní betonový sarkofág a úniku radioaktivity by měla bránit po dobu další stovky let. Vybudování krytu trvalo čtyři roky a stálo přes jeden a půl miliardy eur. Finančně se na něm nejvíce podílela Evropská banka pro obnovu a rozvoj, ale přispěla i Česká republika.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černobyl dostává nový kryt. Příštích sto let má zabránit úniku radioaktivních látek (foto z října 2016)

Černobyl dostává nový kryt. Příštích sto let má zabránit úniku radioaktivních látek (foto z října 2016) | Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, Tim Porter

Kryt nahradí stávající železobetonový sarkofág, který je starý už třicet let. Nová konstrukce váží 36 tisíc tun, na výšku měří 165 a na délku 110 metrů.

Kopule s názvem Úkryt 2 se musela montovat v dostatečné vzhlednosti od elektrárny v nezamořené zóně. Vzhledem k obřím rozměrům ji konstruktéři stavěli na dvě části, které loni propojili. Stávající ochranný obal pak budou pod novým krytem demontovat, v rámci operace by se měl zpracovat i radioaktivní odpad.

Historický sarkofág jevil známky postupného rozpadu už v roce 1995. Ve stejném roce se objevily i první předběžné nákresy toho, jak se bude řešit jeho rozpad a navržena byla také konstrukce podobná té dnešní.

Černobyl dostává nový kryt. Příštích sto let má zabránit úniku radioaktivních látek

Číst článek

Výbuch ukrajinské elektrárny v roce 1986 přestavuje dodnes největší tragédii v historii jaderné energetiky.

ama Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme