Češi mají v chytrých telefonech průměrně 28 aplikací, většinou neplacené verze

Mobilních aplikací neustále přibývá a roste i počet minut, které lidé na chytrých telefonech tráví. Průměrný Čech má v mobilu 28 aplikací, přičemž ve většině případů jde o neplacené verze. Vyplývá to z nedávného průzkumu vývojářské společnosti STRV.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Stejně jako jinde ve světě Češi využívají aplikace především ke komunikaci s přáteli.

„K těm nejpopulárnějším pořád patří sociální sítě, hlavně facebook, dále pak různé komunikační aplikace jako WhatsApp,“ uvedl šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek.

Oblíbené jsou také aplikace, na kterých čtou uživatelé zprávy, nebo třeba hry. Průměrně Češi s aplikacemi podle průzkumu stráví 35 hodin měsíčně, tedy více než hodinu denně.

„Uživatelé chytrých telefonů v aplikacích tráví nejvíce času, něco mezi osmdesáti a devadesáti procenty času, který stráví se svým mobilním telefonem,“ dodal Slížek.

Každý rok však přibývají tisíce nových aplikací, díky nimž mohou lidí třeba sledovat stav ovzduší, rozsvítit na dálku ve svém domě, otevřít garáž nebo nastartovat auto, jak však ukazují čísla, Čechům se za ně příliš platit nechce.

Zatímco třeba průměrný Brit má v mobilu osm placených aplikací a Němec šest, Čech má jenom tři.

Přesto to pro tvůrce nemusí být nevýhodné. „Zobrazujeme uživatelům reklamu, ti uživatelé nám na tu reklamu klikají a máme nějaké peníze z reklamy. Druhá možnost je taková, že si ten uživatel zaplatí to Pro verzi,“ přiblížil Miroslav Novosvětský, který je autorem hned několika aplikací.

ČRo, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme