Češi usilují o digitální zapomnění. Google jim vyhověl skoro v polovině případů

Češi jsou úspěšnější se žádostmi o takzvané digitální zapomnění. Po společnosti Google už chtěli odstranit odkazy na 21 tisíc webových stránek s citlivými informacemi. Americký internetový vyhledávač jim vyhověl skoro v polovině případů. Přitom loni v červenci to byla jen třetina, jak vyplývá ze statistik společnosti. O smazání odkazů můžou lidé žádat už víc než dva roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Google (ilustrační foto)

Google (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Se žádostí o vymazání odkazů uspěl například jistý Belgičan, odsouzený za závažný trestný čin. V odvolacím řízení ho ale soud osvobodil. Muž se proto dožadoval vymazání zmínek o jeho vině. Naopak nepochodil bývalý vězeň z Itálie, který usiloval o smazání odkazů na 20 článků o jeho kriminální minulosti.

Od předloňského jara, kdy Google začal žádosti o smazání stránek vyřizovat, zmizelo z vyhledávače celkem na 590 tisíc odkazů. Asi 8 a půl tisíce z toho bylo na základě žádostí z Česka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi už požádali Google o odstranění odkazů na více než 21 tisíc webů. Tématu se věnuje redaktorka Evelyna Kulíšková

"Při vyhodnocování posuzujeme, zda výsledky obsahují zastaralé nebo nepřesné informace. Zvažujeme, zda je zveřejnění těchto informací ve veřejném zájmu. Náš tým k odstraňování výsledků musí každou žádost posuzovat individuálně," vysvětlila v e-mailu mluvčí českého Googlu Alžběta Houzarová, proč společnost automaticky nevyhoví všem uživatelům.

Nadpoloviční úspěšnost v požadavcích na mazání odkazů ve statistikách vyhledávače má jen Lucembursko. Těsně pod 50 procenty je Francie, Německo a také Česko. Naopak nejčastěji neuspěli žadatelé z Bulharska, Rumunska nebo Itálie.

„Právo na ochranu soukromí tady koliduje s právem na volné šíření informací. Samozřejmě Google by měl respektovat rozhodnutí Evropského soudního dvora, nicméně sám si stanovil kritéria a sám o tom rozhoduje, což ideální není," zhodnotil situaci Jan Vobořil z organizace Iuridicum Remedium, která se zabývá ochranou soukromí.

Odmítnutí žadatelé se podle Vobořila můžou obrátit i na soud. Google ale zdůraznil, že postupuje v souladu s právem.

Seznam.cz ročně eviduje desítky žádostí

Zájemci můžou nárokovat smazání odkazů u všech vyhledávačů, nejen u toho největšího. Třeba český vyhledávač Seznam.cz eviduje ročně desítky takových žádostí.

Podle manažera Michala Sedláčka ale jejich počet spíše klesá, protože se lidé obrací přímo na provozovatele stránek. Jen ti můžou citlivé informace z internetu odstranit úplně.

Že lidé mají právo požádat o odstranění citlivých informací z výsledků vyhledávání, rozhodl Nejvyšší evropský soud v květnu roku 2014.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme