Čína má nejvyšší a nejdelší skleněný most na světě, překonal 'rekordmana' z Arizony

Čína se může pochlubit dalším architektonickým zázrakem. V centrální provincii Chu-nan totiž stavební inženýři a dělníci dokončili nejvyšší a nejdelší skleněný most na světě. Překonali tak dosavadního „rekordmana“, kterým byl skleněný most nad Grand Canyonem v americké Arizoně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pyreneje – Monumentální kaňon Valle de Ordesa ve stejnojmenném národním parku. Nad údolím se tyčí třítisícová hora Monte Perdido

Pyreneje – Monumentální kaňon Valle de Ordesa ve stejnojmenném národním parku. Nad údolím se tyčí třítisícová hora Monte Perdido | Foto: Natálie Šírová

Nový most se nachází v Národním parku Tchien-men-šan, tedy ve střední Číně, a klene se nad kaňonem Čang-ťia-ťie ve výšce 300 metrů nad zemí.

Turisté, kteří se na skleněnou stavbu zavěšenou na ocelových lanech odváží vstoupit, tak budou mít možnost kochat se úchvatnými horskými scenériemi nejen kolem sebe, ale i pod sebou. Pokud budou chtít přejít na druhou stranu, čeká je celkem 393 metrů.

Chodník mostu tvoří velké skleněné desky. Na začátku v nejširším místě jsou tři vedle sebe, pak už jen jedna. Po mostě se prý najednou může procházet 800 lidí. Už teď ale turističtí průvodci upozorňují, že tato atrakce není pro slabé povahy.

Nedávno navíc jiný čínský skleněný most v pohoří Jün-tchaj popraskal po pádu ostrého předmětu na trojitou skleněnou tabuli mostu, což vyvolalo paniku.

Čínské úřady ale následně uvedly, že žádné nebezpečí nehrozilo, že došlo k poškození jen první skleněné vrstvy, po čemž ovšem následovala řada odmítavých až posměšných reakcí, zejména na sociálních sítích. Podle jednoho z diskutujících šlo o mezinárodní vtip.

Přesto ale Čína zažívá doslova boom výstavby skleněných mostů. O neobvyklosti staveb svědčí i název jedné z nich, která se jmenuje Chao-chan Čchiao, což doslova znamená „Most pro odvážné“.

Nový most ze skla v centrální provincii Chu-nan se pro veřejnost otevře pravděpodobně v červenci, tedy s určitým zpožděním, podle místních úřadů kvůli záplavovým dešťům.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme