Draží se motorka z filmu Easy Rider, prodat by se mohla za milion dolarů

Legendární chopper z filmu Easy Rider jde do dražby. Vzhledem k ikonickému statusu, který film získal, aukční síň očekává, že by se mohl prodat až za milion dolarů. Pravost motorky dokládá několik dokumentů, včetně dopisu od Petera Fondy, který na ní ve filmu jezdil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motorka z legendárního filmu Easy Rider by se mohla vydražit za milion dolarů

Motorka z legendárního filmu Easy Rider by se mohla vydražit za milion dolarů | Zdroj: ČTK

Motorku s charakteristickou nádrží, na které je nakreslená prodloužená americká vlajka, poznají nejen fanoušci road movie Easy Rider z roku 1969.

Peter Fonda, autor scénáře i hlavní protagonista filmu, si ji nechal vyrobit na zakázku podle vlastních návrhů. A pak se na ní vydal hledat Ameriku.

Film oceněný i na filmovém festivalu v Cannes vypráví příběh dvou mužů, Wyatta a Billyho, kteří si vydělají pašováním kokainu a rozhodnout se dojet z Kalifornie do New Orleansu na karneval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do dražby jde motorka z filmu Easy Rider. Legendární snímek připomíná Ondřej Bouda

Postupně ale zjišťují, že Amerika není tak svobodná, jak si mysleli. Například v jedné scéně je zatknou jen za to, že se účastnili průvodu bez povolení.

Jindy je zase v malé vesnické restauraci odmítnou obsloužit jen proto, že jsou odjinud a později v noci, když se utáboří za vesnicí, je přijdou domorodci zmlátit.

Za zmínku určitě stojí i fakt, že všechny drogy, které jsou ve filmu k vidění, jsou skutečné. Film prostě věrně zobrazuje všechny problémy a napětí v americké společnosti 60. let. Vzestup a pád hnutí hippies nebo život v komunách.

Zdůrazňuje ale i to, jak se konzervativní společnost změnám brání a vlastně má strach ze svobody, přestože ji považuje za jednu z nejcennějších hodnot.

Když po celé řadě zážitků oba hrdinové dorazí do cíle své cesty, tak ale zjistí, že jim to nestačí a rozhodnou se pokračovat až na Floridu, kde si chtějí užívat nabytého bohatství.

Daleko ale nedojedou. Na cestě je potkají dva farmáři, kteří je chtějí sice jen postrašit. Nakonec ale oba zastřelí.

Jeden z výstřelů trefí i nádrž Wyattovi motorky, která v závěrečné scéně vybuchne a shoří. A je to právě tento zničený stroj, který se z natáčení jako jediný dochoval.

Ostatní někdo ukradl a pravděpodobně rozebral na náhradní díly dřív, než si kdokoli uvědomil jejich hodnotu. Zničenou motorku si vzal jeden z herců, Dan Haggerty, který ji opět zrekonstruoval.

Ondřej Bouda, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme