Drony pronikají do energetiky. Kontrolují stožáry vysokého napětí

Drony pomáhají hlídat dodávky elektrického proudu. Společnost Česká energetická přenosová soustava (ČEPS), která má na starosti rozvody velmi vysokého napětí, tedy přenos proudu z velkých elektráren do rozvoden pro jednotlivá města, začala používat drony ke kontrolám svých stožárů. Je to rychlejší a bezpečnější metoda, než když na stožár musí vylézt člověk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dron Aeryon Scout během letu

Dron Aeryon Scout během letu | Foto: public domain, Dkroetsch

ČEPS si nechal postavit drony na míru a vyškolit i své vlastní piloty, kteří mají pilotní průkaz na bezpilotní letoun. Jedním z nich je Jakub Novák.

„Učili jsme se to rok. Museli jsme provést praktickou zkoušku před Úřadem civilního letectví a museli jsme udělat i testy,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bezpilotní letouny pomáhají kontrolovat stožáry vysokého napětí. Proč právě drony? Zjišťoval Martin Karlík

Dron nahrazuje v řadě případů práci lezců, vizuálně dokáže zkontrolovat stožáry vedení proudu o napětí statisíc voltů.

„Vedení se nemusí vypnout, to je zcela zásadní výhoda,“ říká Milan Sedláček z údržby silového vedení ČEPSu s tím, že částečně dokáže dron nahradit i práce, které se dělají z vrtulníku.

„Letecké kontroly vedení jsou výhodné v okamžiku, kdy se jedná o plošnou kontrolu,“ vysvětluje. V takovém případě vrtulník kontroluje stovky kilometrů elektrického vedení.

Dron se tak dá použít například při poruše po bouřce, kdy je potřeba zkontrolovat jen několik míst. Let vrtulníku by tak byl zbytečně drahý.

Dron - příklady možného využití | Foto: Český rozhlas

Martin Karlík, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme