Google vyzkoušel dodávku zboží pomocí bezpilotních letounů

Americká internetová společnost Google úspěšně otestovala doručování zásilek pomocí bezpilotního letounu. Na podobném projektu pracuje i americká firma Amazon, která je největším internetovým prodejcem na světě. Stroje by měly být využitelné v medicíně a dopravě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Google

Google | Zdroj: Reuters

Dvouletý výzkum projektu Project Wing vyvrcholil v minulých týdnech 30 lety bezpilotních letounů.

Dron o délce jednoho a půl metru schopný vystoupat do šedesátimetrové výšky dodal například bonbony, vodu, léky a jídlo pro psy dvěma farmářům v australském Queenslandu.

Podle vedoucího laboratoře společnosti Google Astra Tellera byly lety úspěšné:

"Jsme tu, abychom ukázali, že výsledkem naší dvouleté práce je spolehlivý systém. Je to zatím jen prototyp, ale stojíme si za ním."

Rychlá pomoc

Prvotním cílem projektu bylo vytvořit pomůcku, která by byla schopná rychle dopravit defibrilátor k lidem, kteří dostali infarkt. Dnes Google prezentuje svůj doručovací dron coby stroj využitelný v medicíně, ale třeba i v dopravě.

Bezpilotní letouny by prý v budoucnu mohly doručovat nejrůznější věci do míst, kam nevedou silnice, nebo tam, kam se kvůli dopravní zácpě nedá rychle dostat jinak než letecky.

Lidé z Googlu také věří, že jejich drony mohou pomoci životnímu prostředí – jednou by mohly alespoň částečně nahradit kamionovou dopravu.

Po úspěšném otestování doručovacího dronu budou inženýři zjišťovat, jestli je doprava věcí pomocí bezpilotních letounů zrealizovatelná. Zaměří se na bezpečnost – například je potřeba vyřešit zabezpečení nákladu, aby nespadl. Vědci chtějí také snížit hlučnost dronu, načrtnout koridory, kterými by stroje létaly.

Google koupil začátkem roku výrobce bezpilotních letadel Titan Aerospace.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme