Hannoverský CeBIT se zaměří na zapojení výpočetní techniky do průmyslu

V Hannoveru dnes začíná největší světový veletrh výpočetní techniky CeBIT. Organizátoři očekávají během pěti dnů přes 200 000 návštěvníků, především specialistů v oboru a zástupců firem. Hlavním tématem letošního veletrhu bude rostoucí využívání výpočetní techniky v průmyslových procesech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začíná největší světový veletrh výpočetní techniky CeBIT

Začíná největší světový veletrh výpočetní techniky CeBIT | Zdroj: Reuters

Německo vidí v posílení digitálních technologií v průmyslové výrobě příležitost ke zvýšení konkurenceschopnosti svých firem.

Organizátoři CeBITu tvrdí, že právě zažíváme 4. průmyslovou revoluci. Po objevu parního stroje, elektřiny a počítačů je tou čtvrtou revolucí právě digitalizace všeho, co se jen trochu digitalizovat dá.

Vizualizace z veletrhu ukazují například továrny, kde spolu všechny stroje, odvětví od kantýny po logistiku a produkty navzájem automaticky komunikují, předávají si data a díky tomu umožňují efektivnější, pružnější a rychlejší výrobu - ideálně takovou, která nevyrábí tisíce stejných věcí, ale každý jednotlivý kus přímo na míru konkrétnímu uživateli.

Výsledkem, který si vizionáři na CeBITu představují, má být takzvaný internet věcí, kdy všechno myslitelné bude připojené na internet a automaticky tak zajistí všechno od výměny žárovky a opotřebovaného kartáčku na zuby, přes řízení aut a ovládání domácností až po řízení průmyslových gigantů.

Začíná největší světový veletrh výpočetní techniky CeBIT | Foto: Reuters

Společně se vstupem informačních technologií do výroby ale roste hrozba průmyslové špionáže. CeBIT se bude věnovat i tomuto riziku, mezi významná témata na veletrhu tak budou patřit možnosti kódování dat. Odborníci budou jednat zejména o zajištění údajů na internetových úložištích, která podniky využívají stále častěji.

CeBIT se letos stejně jako loni zaměří spíš na experty a obchodníky v oboru než na počítačové nadšence. Tento formát CeBITu podle organizátorů prospívá, umožňuje mu snáz se vymezit proti jiným světovým veletrhům výpočetní techniky a lépe oslovit firmy, které hledají počítačová řešení pro svůj provoz.

Jedním z hesel letošního CeBITu je 'Vyrobeno s Čínou' | Foto: Reuters

CeBIT ale nejsou jen vizionáři, ale také politici. Na úvodní prohlídce stánků, která tradičně veletrh otevírá, letos bude chybět německá kancléřka Angela Merkelová, která bude v Berlíně jednat s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Zastoupí ji vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Z dalších významných politiků dnes vystoupí na veletrhu například eurokomisař pro digitální ekonomiku Günther Oettinger.

Letos má na CeBITu velmi důležité postavení Čína. Jedním z hesel je ‚Made with China‘ (Vyrobeno s Čínou).

"Německé hospodářství oceňuje Čínu nejen jako nejdůležitějšího obchodního partnera mimo Evropu, ale také jako partnera pro vývoj nových technologií. Naše vláda vyhlásila tento rok rokem partnerství v inovacích a to je také důvod, proč je Čína letos partnerskou zemí CeBITu,“ řekla už dříve německá kancléřka Merkelová.

Silná přítomnost čínských představitelů na CeBITu vyvolala i protesty proti potlačování svobody vyjadřování a dalších základních lidských práv v Číně | Foto: Reuters

Silná přítomnost čínských představitelů vyvolala i protesty proti potlačování svobody vyjadřování a dalších základních lidských práv v Číně, které se projevuj i v digitálním světě.

Na veletrhu se představí zhruba 3300 firem ze 70 zemí světa. Během pěti dnů konání CeBITu se uskuteční na 1500 odborných přednášek, prostřednictvím videokonference vystoupí i bývalý analytik americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden.

Ondřej Himmer, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme