Historický letoun v noci poputuje z Ruzyně do muzea. Jeho trup převeze 30metrová souprava

Prahou v noci na úterý projede skoro 30metrová nákladní souprava převážející trup letadla. Historický dopravní letoun z 30. let minulého století poveze z Letiště Václava Havla do Leteckého muzea Kbely, kde stroj vystaví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historický letoun Douglas DC3

Historický letoun Douglas DC3 | Foto: Fotobanka Profimedia

Expertům trvalo letadlo naložit asi dvě a půl hodiny. Zvednout takový letoun jeřábem a naložit ho na korbu náklaďáků je velmi náročné. Firma se o to snažila už od devíti hodin ráno. Letadlo viselo na dvou úchytech.

Modré široké pásy ho držely za čumák a ocas a tím největším oříškem bylo, aby se letadlo nepřetočilo. Lidé z odtahové firmy proto techniku několikrát štelovali, a to i přímo na střeše letadla, kam se dostávali vrchem přes kokpit.

Přípravy na odtah jinak trvaly kolem dvou měsíců. Letoun se totiž musí převézt bez křídel. Ty už jsou v současné chvíli ve Kbelích. Aby se křídla mohla odvézt, museli se letečtí experti vypořádat se 4 a půl tisíci spojovacích šroubů.

Na louce kousek od prvního terminálu stál letoun asi 13 let. Podle restaurátorů je ve velmi zachovalém stavu. Jde o letoun Douglas DC3, který je podle kurátorů kbelského leteckého muzea jedním z nejslavnějších dopravních strojů na světě.

Za normálních okolností váží asi 8 tun, teď bez křídel má prý něco mezi 5 až 6 tunami. Tohle konkrétní letadlo sloužilo jako cargo - to znamená, že nepřeváželo cestující, ale náklad. Stroj by se dal přirovnat k menšímu autobusu. Dovnitř se prý vejde 18 lidí.

Stříbrné letadlo s modrým nápisem Československé aerolinie poputuje z Ruzyně do Kbel v noci. Nákladní vozidla ho s kolonou aut povezou kolem půlnoci přes západní část Pražského okruhu po jižní spojce a Mladoboleslavskou. Před muzeem by měla Douglase vyložit ve dvě hodiny ráno.

Historický dopravní letoun z 30. let minulého století poputuje z Letiště Václava Havla do Leteckého muzea Kbely | Foto: Filip Titlbach

Historický dopravní letoun z 30. let minulého století poputuje z Letiště Václava Havla do Leteckého muzea Kbely | Foto: Filip Titlbach

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme