Inovace ze Silicon Valley už pronikají i do automobilů. Jsou u toho také Češi

Americké Silicon Valley je proslulým rájem informačních technologií a průlomových řešení. Inovace už z virtuálního světa ale pronikají i do klasických průmyslových oborů. Doslova po vysokorychlostní dálnici uhání v Kalifornii automobilový průmysl a jsou u toho i české firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Supercharger, stanice velmi rychlého nabíjení firmy Tesla

Supercharger, stanice velmi rychlého nabíjení firmy Tesla | Zdroj: Reuters

Miliony aut projíždějí denně po silnicích a dálnicích, které křižují celou oblast od San Francisca až po San José.

Když přidáte technologický boom, orientaci na inovace a ekologické uvažování, kterým se západ Spojených států rád pyšní, není divu, že právě Silicon Valley je místem, kde automobilový průmysl dostává novou tvář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Silicon Valley mění nejen virtuální svět, ale proměňuje i klasické obory jako automobilový průmysl. Jak zjistila zpravodajka Lenka Kabrhelová, jsou u toho i Češi

Kent Williams ze společnosti EDI Efficient Drivetrains prochází výrobní halou, kde inženýři montují prototypy vozidel s hybridním a elektrickým pohonem. Všechno je tu orientováno na čistou energii.

„Příchod Tesly a dalších inovátorů nutí automobilové výrobce ke změnám, kreativnějšímu přístupu a otevřenosti vůči novým technologiím. S postupem času se tento trend bude jen zrychlovat," podotýká odborník na využití alternativních zdrojů energie v automobilovém průmyslu.

A právě v té oblasti s Kentem Williamsem spolupracuje jeden z českých startupů, které v Silicon Valley působí. Ředitel firmy BattSwap Radek Janků vidí jednoznačnou šanci v podle něj nezadržitelném nástupu elektromobility.

„Pro mě pět let je časový horizont, kdy dojde ke změně celkové koncepce automobilového průmyslu,“ je přesvědčený Radek Janků.

Nabíjení elektromobilů? Podle Čechů je lepší baterii vyměnit

Jeho projekt je postavený na tom, jak zajistit co nejrychlejší způsob doplnění energie do automobilů na elektrický pohon.

„Technologie BattSwapu je založená na tom, že místo nabíjení elektromobilu já celou baterii vyměním. A my tu baterii vyměníme za půl minuty plně automaticky na stanici, která stojí desetinu toho, na kolik přijde Supercharger, což je stanice velmi rychlého nabíjení, kterou nabízí třeba Tesla, vysvětluje Radek Janků.

„To znamená, že náš model vyjde v konečném důsledku levněji než současná auta se spalovacím motorem nebo i klasické elektromobily,“ dodává český inženýr, který v tuto chvíli jedná v Silicon Valley potenciálními investory.

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme