Internet z dronu nebo balonu. Google a Facebook soutěží o nejlepší wifi připojení

Zhruba tři miliardy lidí už mají přístup k internetu. Společnosti Facebook a Google by číslo rády zvýšily o obyvatele zemí, kde je 'informační dálnice' nedostupná. Zatímco Google chce bezdrátový internet šířit z balonů, Facebook sází na bezpilotní letoun ve tvaru V.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook dokončil solární kluzák Aquila

Facebook dokončil solární kluzák Aquila | Foto: Facebook

Společnost Facebook oznámila, že dokončila první bezpilotní kluzák, který dokáže nabídnout spolehlivé wifi připojení i v odlehlých koutech světa.

Dron Aquila má rozpětí křídel má zhruba jako Boeing 737, váží ale jen půl tuny. Energii potřebnou na provoz dodávají kluzáku solární panely na křídlech. Připojení může šířit z výšky 18 až 27 kilometrů pomocí velmi přesné laserové technologii. Přenést dokáže 10 gigabitů za vteřinu.

„Neexistuje jedno řešení pro všechny země. Někde je lepší použít satelity, jinde pozemní spojení a na určitých místech to jsou letouny ve velkých výškách," popisuje Hamid Hematti, odborník na optickou komunikaci, který se na projektu podílí.

Bezpilolotní letoun Aquila má tvar V | Foto: Facebook

Dokončení dronu je ale jen začátek. Nyní jsou na řadě zátěžové testy. Hlavním slabinou kluzáků totiž zůstává výdrž.

Aquila je zatím schopná letět nepřetržitě jen dva týdny. Vydržet by měla tři měsíce.

Konkurenční Google vsadil na jiné řešení. Od roku 2013 experimentuje v rámci projektu Loon it All se stratosférickými balony. Kvůli podobně zaměřeným projektům si společnost pronajala na 60 let část základny NASA v americké Kalifornii.

„Vyvinuli jsme automatický systém, který balon sestaví za několik hodin. Vydrží ve vzduchu skoro 100 dní. Denně jich můžeme vypustit tucty," přibližuje výhody projektu vedoucí projektu Mike Cassidy.

Balón projektu Loon | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Balony šířící internet vyzkouší Google pravděpodobně na Srí Lance. Každý balon by měl v komunikačním pásmu ISM pokrývat ze stratosféry kruh o průměru až 40 kilometrů. Na jednu oblast chtějí tvůrci použít i tisíce balonů.

Kromě stratosférických balonů má Google v záloze další řešení. Loni koupil firmu Titan Aerospace, která se podobně jako Facebook zabývá vývojem solárního bezpilotního letounu. Zájem o koupi společnosti projevil také Facebook, ale z obchodu nakonec sešlo.

 

I'm excited to announce we’ve completed construction of our first full scale aircraft, Aquila, as part of our Internet.org effort. Aquila is a solar powered unmanned plane that beams down internet connectivity from the sky. It has the wingspan of a Boeing 737, but weighs less than a car and can stay in the air for months at a time. We've also made a breakthrough in laser communications technology. We've successfully tested a new laser that can transmit data at 10 gigabits per second. That's ten times faster than any previous system, and it can accurately connect with a point the size of a dime from more than 10 miles away.This effort is important because 10% of the world’s population lives in areas without existing internet infrastructure. To affordably connect everyone, we need to build completely new technologies. Using aircraft to connect communities using lasers might seem like science fiction. But science fiction is often just science before its time. Over the coming months, we will test these systems in the real world and continue refining them so we can turn their promise into reality. Here’s a video showing the building of Aquila.

Posted by Mark Zuckerberg on 30. červenec 2015

ČRo, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme