Italští řemeslníci sestavili vynálezy da Vinciho. Výstava navštívila pražskou Lucernu

Návrh auta, vrtulníku, ponorky i další vynálezy Leonarda da Vinciho si mohou návštěvníci na vlastní oči prohlédnout v pražském Paláci Lucerna. S využitím nákresů renesančního umělce sestavili italští řemeslníci věrné modely jeho nápadů a pod záštitou Muzea Leonarda da Vinciho v Římě je poprvé představují v Praze. Rozpohybovat se na výstavě dá třeba i figura Vitruviánského člověka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Da Vinciho nákres mužského těla

Da Vinciho nákres mužského těla | Foto: licence Public Domain (eng)

V Paláci Lucerna jsou k vidění také faksimile takzvaných da Vinciho kodexů.

„Jedná se o věrné repliky Da Vinciho deníků, kam si psal své veškeré vědecké, anatomické a jiné poznatky, svoje myšlenky a úvahy, nákresy. Všechno to kódoval a tady si to návštěvníci můžou prohlédnout přesně takové, jak to napsal, vyrobil,“ přiblížila pořadatelka výstavy Romana Novotná.

Upozornila, že deníky se dají „prolistovat“ i na interaktivních panelech. Návštěvníci se tak s jejich odkódovaným obsahem seznámí v českém jazyce.

„Mě osobně nejvíc fascinuje velká projekce obrazu Poslední večeře, kterou máme téměř v reálné velikosti, a 3D obrazovky, na kterých je vysvětlený zlatý řez, což je ideální symetrie proporcí obsažena ve všem kolem nás,“ vyjmenovala další prvky.

Vystavované objekty přijely do Prahy kamiony ve velkých krabicích z Holandska.

Výstava je otevřená od 16. června každý den od 10 do 20 hodin včetně víkendů a státních svátků. Podle Romany Novotné je určená celé rodině. „Je interaktivní. Děti si tak můžou vše osahat – jak to opravdu funguje, proč to tak bylo navrženo,“ pozvala.

Zuzana Burešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme