Kvůli vadným airbagům musí do servisu 9 tisíc aut značek Toyota, Nissan a Honda

Automobilky Toyota, Nissan a Honda svolávají v Česku do servisů téměř 9 tisíc vozů kvůli vadným airbagům. Důvodem je závada na roznětce airbagů Takata, kvůli které ve Spojených státech amerických při nehodách zemřelo už šest lidí. Automobilky airbagy bezplatně vymění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Použitý airbag značky Takata

Použitý airbag značky Takata | Zdroj: Reuters

Závada způsobuje, že se při výbuchu airbagu roztrhne i kovové pouzdro roznětky.

„Úlomky plechu vyletí zároveň s vakem do kabiny a mohou zranit posádku,“ vysvětluje Martin Frei z magazínu Svět motorů.

„Přestože se už 10 let mluví o tom, v jakých vozech dochází k nestandardnímu chování, výrobce ještě oficiálně neprozradil, proč se to děje a proč jenom u některých airbagů,“ dodává.

Toyota svolává zhruba 6 tisíc vozidel vyrobených v letech 2003 až 2007, Honda asi tisícovku. Nissan zkontroluje 2000 vozů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Automobilky Toyota, Nissan a Honda svolávají v Česku do servisů tisíce vozů, a to kvůli vadným airbagům. Více Martin Frei z magazínu Svět motorů

„Majitelé budou v průběhu června kontaktování a pozváni do autorizovaných servisů,“ popisuje mluvčí českého zastoupení značky Petr Kolář.

České automobilky svolávají vozy zakoupené v tuzemsku. Majitelé aut dovezených ze zahraničí by si tak raději měli zkontrolovat, jestli se jich akce také netýká.

Ve Spojených státech musí do servisu přes 35 milionů aut, vůbec nejvíce v historii.

„Takata je jeden ze čtyř světových dodavatelů airbagů, takže je logické, že když ho postihne problém, dosah na počtu aut je veliký,“ upozorňuje Martin Frei.

Výrobce airbagů Takata navíc čelí obvinění, že o problémech věděl a neřešil je.

Japonský výrobce airbagů Takata | Foto: Reuters

Simona Bartošová, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme