Solar Impulse 2 má za sebou další úspěšný let, piloti plánují cestu kolem světa

Letadlo Solar Impulse 2, které využívá energii ze Slunce, má za sebou další úspěšný testovací let. Dvojice švýcarských pilotů nový prototyp vyzkoušela ve Spojených arabských emirátech. Tým kolem nového letounu má ale mnohem větší ambice, v sobotu už chce vyrazit na cestu kolem světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letoun Solar Impulse 2

Letoun Solar Impulse 2 | Foto: Solar Impulse 2

Trasa má měřit asi 35 tisíc kilometrů a povede ze Spojených arabských emirátů přes Indii, Čínu, přes Pacifik do Spojených států a potom přes Atlantik do Evropy a na Blízký východ.

Stroj by měl vzdálenost překonat ve 12 etapách, nepůjde tedy o let bez mezipřistání. V řídícím centru v Monaku ho bude sledovat 65 lidí, dalších 65 členů týmu pak poletí jako doprovod.

Testované letadlo je už druhým strojem na solární pohon, který tento tým dostal do vzduchu. Předchozí projekt Solar Impulse 1 začal vznikat v roce 2003 ve spolupráci s univerzitou v Laussane a na konci roku 2009 se letadlo výlučně na solární pohon vzneslo poprvé do vzduchu.

První letadlo ale zvládalo jen kratší lety v nižších výškách, i tak se ale podařilo stanovit řadu rekordů, jako třeba celodenní let trvající 25 hodin.

Záměrem ale od začátku bylo obletět celý svět, a tak se už v té době pracovalo na Solar Impulse 2, který je větší, výkonnější a díky přetlakové kabině může létat výše než jeho předchůdce. Bez doplnění paliva údajně vydrží ve vzduchu i celý týden.

V Abú Zabí úspěšně testovali solární letadlo Solar Impulse 2, které se připravuje na cestu kolem světa | Foto: ČTK

Křídlo nového prototypu Solar Impulse 2 je o něco větší než křídlo Boeingu 747 Jumbo Jet. Měří 72 metrů. Váha celého stroje ale odpovídá váze osobního auta, tedy zhruba 2,5 tuny.

Materiály, ze kterých je letadlo vyrobeno, jsou tedy velmi lehké a konstruktéři otevřeně přiznávají, že se dostali na samou hranici současných možností.

Finance shánějí organizátoři především z darů od velkých sponzorů. Na představení letadla Solar Impulse 2 tak nechyběli představitelé velkých zejména švýcarských firem. Podívat se přijel i monacký kníže Albert II.

Ondřej Himmer, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme